fbpx
Сьогодні
20:30 28 Лют 2024

Рада ЄС остаточно схвалила надання Україні €50 млрд допомоги

English version here

Рада Європейського Союзу сьогодні, 28 лютого, схвалила започаткування інструменту Ukraine Facility, який передбачає виділення 50 млрд євро допомоги для України на 2024-2027 роки.

Про це повідомило Міністерство фінансів України, пише Рубрика.

Напередодні Європарламент підтримав рішення щодо Ukraine Facility. Схвалення від Ради ЄС стало кінцевим пунктом у започаткуванні інструменту. 

«Вдячний партнерам з ЄС за надважливе рішення щодо підтримки України. Завдяки подальшій активній роботі уряду України та представників Європейської комісії в рамках Програми, Україна впевнено наближатиметься до свого європейського майбутнього», — наголосив міністр фінансів Сергій Марченко. 

Раніше в українському уряді стверджували, що розраховують отримати перший платіж за програмою Ukraine Facility на суму 4,5 мільярда євро вже у березні.

Як нагадали у Мінфіні, нещодавно Європарламент підтримав рішення щодо Ukraine Facility. Але для того, щоб програма набула чинності, її мала схвалити Рада ЄС, що і сталося сьогодні.

Нагадаємо, як раніше повідомляла Рубрика, у Європейському парламенті схвалили надання Україні пакета допомоги на 50 мільярдів євро — Ukraine Facility: ця програма передбачає передачу коштів нашій країні впродовж 2024-2027 років. За виділення коштів проголосували 536 євродепутатів, водночас 40 із них виступили проти цього.

Окрім того, під час засідання Європейський Парламент ухвалив фінальний регламент виплати коштів після того, як на саміті 1 лютого всі 27 лідерів Євросоюзу погодили виділити цей пакет для України.

Загальні 50 мільярдів євро розділять на:

  • позики (33 мільярди євро),
  • гранти (17 мільярдів євро), які виплачуватимуть упродовж 2024-2027 років.

Нагадаємо, що Рада Європейського Союзу та Європарламент напередодні досягли попередньої домовленості про створення нового спеціального інструменту для підтримки відновлення, реконструкції та модернізації України, а також для підтримки її зусиль у проведенні реформ на шляху до вступу в ЄС.

Що відомо про затвердження €50 мільярдів допомоги для України

Як повідомлялося, на засіданні Євроради всі 27 лідерів Євросоюзу дійшли консенсусного рішення навколо ухвалення Українського фонду в багаторічному бюджеті ЄС на 2024-2027 роки у розмірі €50 мільярдів. Перед цим ухвалення рішення блокувала Угорщина.

Своєю чергою Зеленський під час відеозвернення до учасників спеціального саміту ЄС у Брюсселі заявив, що одностайне ухвалення Європейською радою Українського фонду в розмірі €50 мільярдів є чітким сигналом про те, що Україна та Європа вистоять, адже на кону стояло довіра до Європи.

У висновках саміту мова йде про те, що Україна зможе отримувати кошти за дотримання низки передумов.

Лідери зазначили, що у разі необхідності, через два роки Європейська рада може запросити Єврокомісію внести пропозицію для розгляду в контексті нової багаторічної фінансової рамки.

Рішення про дебати щодо програми й можливий перегляд фінансової рамки через два роки, за повідомленнями ЗМІ, є компромісним з метою уникнути вето угорського прем'єра Віктора Орбана.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: