fbpx
Сьогодні
13:57 27 Лют 2024

Надання Україні €50 млрд: Європарламент проголосував за пакет допомоги

У Європейському парламенті схвалили надання Україні пакета допомоги на 50 мільярдів євро — Ukraine Facility: ця програма передбачає передачу коштів нашій країні впродовж 2024-2027 років.

Про це пише Рубрика, посилаючись на трансляцію пленарного засідання Європарламенту.

Зазначимо, що за виділення коштів проголосували 536 євродепутатів, водночас 40 із них виступили проти цього.

Окрім того, під час засідання Європейський Парламент ухвалив фінальний регламент виплати коштів після того, як на саміті 1 лютого всі 27 лідерів Євросоюзу погодили виділити цей пакет для України.

Загальні 50 мільярдів євро розділять на:

  • позики (33 мільярди євро),
  • гранти (17 мільярдів євро), які виплачуватимуть упродовж 2024-2027 років.

Раніше в українському уряді стверджували, що розраховують отримати перший платіж за програмою Ukraine Facility на суму 4,5 млрд євро вже у березні.

Зі свого боку, щоб отримувати кошти з цього пакета, Україна має:

  • підтримувати та поважати ефективні демократичні механізми, зокрема багатопартійну парламентську систему та верховенство права,
  • гарантувати дотримання прав людини, зокрема й меншин.

Принаймні кожні чотири місяці Європарламент запрошуватиме Єврокомісію для обговорення реалізації реформ, які український уряд планує здійснити в рамках процесу вступу до ЄС в межах так званого "Плану України".

Що відомо про саміт лідерів ЄС 1 лютого

Як повідомлялося, на засіданні Євроради всі 27 лідерів Євросоюзу дійшли консенсусного рішення навколо ухвалення Українського фонду в багаторічному бюджеті ЄС на 2024-2027 роки у розмірі €50 мільярдів. Перед цим ухвалення рішення блокувала Угорщина.

Своєю чергою Зеленський під час відеозвернення до учасників спеціального саміту ЄС у Брюсселі заявив, що одностайне ухвалення Європейською радою Українського фонду в розмірі €50 мільярдів є чітким сигналом про те, що Україна та Європа вистоять, адже на кону стояло довіра до Європи.

6 лютого стало відомо, що Рада Європейського Союзу та Європарламент досягли попередньої домовленості про створення нового спеціального інструменту для підтримки відновлення, реконструкції та модернізації України, а також для підтримки її зусиль у проведенні реформ на шляху до вступу в ЄС.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: