fbpx
Сьогодні
20:01 18 Лют 2024

Ядерними реакторами можуть обладнати нові дата-центри для ШІ: навіщо це рішення

Фото: agsandrew/Depositphotos

Оскільки попит на штучний інтелект стрімко зростає, то нові дата-центри для ШІ можуть обладнати ядерними реакторами через нестачу електроенергії

Про це пише BBC, інформує Рубрика.

У чому проблема?

Центри обробки даних (ЦОД) стикаються з нестачею електроенергії, оскільки попит на штучний інтелект (ШІ) стрімко зростає.

Це спричиняє занепокоєння через навантаження на електромережі та конкуренцію за ресурси.

Яке рішення?

Для розв'язання цього питання почали розробляти ЦОДи з вбудованими ядерними реакторами.

Як це працює?

Йдеться про малий модульний реактор (SMR — Small Modular Reactor). Це проєкт вдосконаленого реактора, здатного виробляти близько третини електроенергії традиційної великої атомної станції.

У США один проєкт SMR від компанії NuScale вже отримав дозвіл від Управління ядерної енергетики, інший — від компанії Oklo — уже майже готовий до запуску.

"Звичайний ЦОД потребує 32 мегавати електроенергії, той що зі штучним інтелектом — 80 мегавати", — каже технічний директор компанії Digital Realty Кріс Шарп, яка будує центр обробки даних (ЦОД) — безликі склади, повні комп'ютерів, які підтримують роботу інтернету.

ШІ-системи використовують всю цю додаткову електроенергію просто тому, що вони виконують набагато більше обчислень, ніж звичайні комп'ютери. Усе це вказує на проблему розвитку ШІ, бо він потребує набагато більше енергії для свого функціонування, стверджує Шарп.

Використання дедалі більшої кількості енергії з наявних електромереж означатиме конкуренцію із житловими будинками та іншими галузями промисловості. Що в результаті призведе до відключення електроенергії, каже бізнесмен.

"Наша галузь мусить знайти інше джерело енергії", — пояснює Шарп.

На його думку, цим джерелом енергії може стати ядерна. Крім того, Шарп прогнозує, що в недалекому майбутньому центри обробки даних будуть оснащені власними вбудованими ядерними реакторами.

Керівник Центру ядерної інженерії в Імперському коледжі Лондона, доктор Майкл Блак вважає, що атомні підводні човни є переконливим доказом безпечності технології SMR. Він прогнозує, що участь ІТ-сектору в розвитку SMR виявиться вирішальною і що це принесе "купу грошей".

"Люди ставлять під сумнів життєздатність ядерної енергетики через відходи й ризик аварії. Наші нові реактори не можуть розплавитися, вони здатні до самоохолодження і саморегулювання", — розповідає Брайан Гітт з Oklo.

Гітт каже, що всі великі провайдери ЦОД зацікавлені в SMR. Він стверджує:

"Електроенергія — це їхня найбільша проблема, і вони хочуть впровадити цю технологію до 2028 року".

Нагадаємо, що українські розробники на базі Штучного Інтелекту створили платформу Mantis Analytics, яка вміє моніторити, аналізувати події та виявляти маніпуляції в інформаційному просторі.

Також повідомлялось, що систему штучного інтелекту, яка здатна передбачати смерть людей, розробили дослідники з Технічного університету Данії.

Окрім того, компанія OpenAI зняла заборону на використання штучного інтелекту у військових цілях, фактично дозволивши їм використовувати свої технології.

Рубрика:
Технології

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: