fbpx
Сьогодні
21:43 14 Лют 2024

Штучний Інтелект планують застосувати для допомоги у боротьбі зі зміною клімату: для чого це рішення

https://blog.google/

Google та Фонд захисту довкілля (EDF) анонсували новий проєкт, який використовуватиме супутникові зображення та штучний інтелект для моніторингу витоків метану в енергетичному секторі.

Про це йдеться у блозі компанії Google, пише Рубрика.

У чому проблема?

Згідно з даними Міжнародного енергетичного агентства (IEA), метан є причиною 30% глобального потепління з часів промислової революції. 40% викидів метану, пов'язаних з людською діяльністю, генеруються енергетичним сектором.

«Виявлення та усунення цих викидів є одним з найважливіших кроків, які ми можемо зробити в найближчій перспективі для боротьби зі зміною клімату», — наголошує Єль Макґваєр, віцепрезидент і генеральний менеджер георозробки та сталого розвитку Google.

Яке рішення?

Тому Google та EDF об'єдналися, щоб розв'язувати цю проблему. Раніше вони разом картографували викиди метану у великих містах за допомогою датчиків, встановлених на автомобілях Street View — сервісу Google, який показує панорами вулиць. Цього разу вони спільно використовуватимуть супутникові знімки та штучний інтелект.

Як це працює?

EDF та її партнери розробили супутник MethaneSAT, який планують запустити ракетою SpaceX Falcon 9 на початку березня. Очікується, що цей супутник, на відміну від інших, надасть повнішу картину викидів метану на планеті.

MethaneSAT буде обертатися навколо Землі 15 разів на день на висоті понад 563 кілометри, зосереджуючись на вимірюванні рівня метану в найбільших нафто- і газодобувних регіонах. Він зможе фіксувати як великі викиди з одного джерела, так і множинні дрібніші джерела на більших територіях.

Водночас штучний інтелект буде відповідати за точне визначення нафтогазової інфраструктури, наприклад контейнерів для зберігання та насосних станцій, подібно до того, як він це робить для виявлення тротуарів, дорожніх знаків та назв вулиць на супутникових знімках Google.

Також фахівці розробили алгоритми на базі хмарних технологій Google для розрахунку викидів у певних місцях та відстеження їхніх змін з часом.

Очікується, що поєднання карти метану з картою нафтогазової інфраструктури дасть чітке уявлення про джерела викидів для їхнього усунення.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: