fbpx
Сьогодні
14:29 18 Лют 2024

В Україні вперше почали використовувати ШІ для діагностики туберкульозу: у чому рішення

Фото: З відкритих джерел

Уперше в Україні фтизіопульмонологічні центри Івано-Франківської, Львівської та Сумської області діагностуватимуть туберкульоз за допомогою штучного інтелекту.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Центр громадського здоров'я України.

У чому проблема?

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, туберкульоз є другою за розповсюдженням причиною смерті у світі.

Понад 10 мільйонів людей продовжують щороку хворіти на туберкульоз. Діагностика, раннє виявлення захворювання та дисципліна у дотриманні рекомендацій лікаря є секретом успішного лікування.

Але враховуючи, що в Україні йде війна, наша країна віднесена до групи країн з високим рівнем захворювання на туберкульоз. За прогнозами фахівців, продовження російської агресії може призвести до ще більшого погіршення ситуації з цією хворобою.

Яке рішення?

Центр громадського здоров'я за підтримки партнерів вживає всіх необхідних заходів на національному та регіональному рівнях для протидії захворюванню, в тому числі запроваджує нові рішення для покращення ефективності діагностики захворювання.

Дуже важливо виявити симптоми туберкульозу як можна раніше.

Тому в Україні фтизіопульмонологічні центри Івано-Франківської, Львівської та Сумської області діагностуватимуть туберкульоз за допомогою штучного інтелекту. Адже ШІ для автоматизованої обробки діагностичних даних успішно використовується у понад 40 країнах світу.

Як це працює?

Надсучасне обладнання вже встановили та почали використовувати медичні працівники, які пройшли тренінг із застосування систем при діагностиці ТБ у пацієнтів.

діагностика туберкульоза з ШІ

Фото: Центр громадського здоров'я України

Штучний інтелект:

  • проводить автоматичний аналіз, читаючи рентген-знімки,
  • відображає зони потенційної патології у вигляді теплової карти легенів, що й дозволяє виявити ураження з імовірністю від 1% до 100%.

"Центр громадського здоров'я разом з партнерами докладають усіх зусиль, щоб інновації були доступними в медичних закладах України та покращували можливості в діагностуванні людей з туберкульозом.

Ми залучаємо інвестиції для застосування передових технологій, щоб бути на крок ближче до подолання туберкульозу, а також допомагаємо регіонам у впровадженні штучного інтелекту", – прокоментувала завідувачка відділу управління та протидії туберкульозу Центру громадського здоров'я Яна Терлеєва.

діагностика туберкульоза з ШІ

Фото: Центр громадського здоров'я України

Зазначимо, що обладнання було передано у Львівську та Сумську області Центром громадського здоров'я у співпраці з Міністерством охорони здоров'я та за підтримки Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією.

Івано-Франківська область отримала штучний інтелект від японського виробника у межах тристоронньої угоди з Центром та Івано-франківським фтизіопульмонологічним центром.

Нагадаємо, що ошийник-комунікатор для котів, який за допомогою штучного інтелекту перекладає звуки тварини у зрозумілу для людини форму, створили українські стартапери. Працює гаджет на зразок фітнес-браслета.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: