fbpx
Сьогодні
Фото 22:27 24 Лют 2024

Данський містопланувальник і дизайнер хоче відкрити перший в Україні терапевтичний сад: для чого це рішення

The Village

Данський містопланувальник і дизайнер Мікаель Колвілл-Андерсен уже понад півтора року займається ініціативою Bikes 4 Ukraine, яка збирає вживані велосипеди з Європи й відправляє в Україну. Останні шість місяців велоурбаніст перебуває в Києві та займається іншим проєктом – терапевтичним садом у скандинавському стилі, який він хоче організувати на Подолі.

Про це розповідає Рубрика, посилаючись на The Village.

У чому проблема?

 Мікаель Колвілл-Андерсен вважає, що у всіх українців є проблеми з ментальним здоров'ям. Адже люди щодня живуть під ракетними атаками й чують сирени повітряних тривог від зльоту МіГів. Не говорячи вже про пекло, у якому перебувають військові. Тому зараз вам потрібні всі можливі види терапій.

"Терапевтичний, або сенсорний сад – це зазвичай озеленена ділянка на території лікарні, де ви можете буквально зцілюватись природою. У Данії такі сади є майже в кожному місті. Ми почали будувати їх 10–15 років тому для наших ветеранів, які повернулись з Іраку й Афганістану. Відмінність від звичайних парків і садів у тому, що в розробці таких просторів багато науки, зокрема психології", – наголошує данець.

Яке рішення?

Сад планують розташувати на ділянці на Притисько-Микільській вулиці між будинками № 1 та № 5. Ця ділянка стоїть загороджена з 1985 року, відколи там знесли будинок. Майже за 40 років ця територія поросла деревами і чагарниками.

Зараз ініціатори проекту працюють над отриманням дозволу від міста на використання землі під терапевтичний сад. Після цього ділянку розчистять від сухостою. Тоді там проведуть археологічне дослідження і лише після цього визначать, які дерева зрізувати, а які залишати.

терапевтичний сад

Фото: The Village

Як це працює?

"Це не просто сад. Цей простір буде ретельно спланованим і включатиме елементи, які сприяють розслабленню, уважності та сенсорній стимуляції, такі як заспокійливі кольори, м'які текстури та пахучі рослини", – каже Колвілл-Андерсен.

Також там будуть відокремлені зони для усамітнення, а також спільні простори для соціальної взаємодії та підтримки. Зелену зону планують розділити на три рівні відповідно до рівня психотравми відвідувача.

терапевтичний сад

Фото: The Village

"Дизайн саду має відповідати різним рівням травм – від тих, хто має найгірші труднощі, до тих, кому потрібен легший підхід до зцілення. Різні зони реалізуються для задоволення різних потреб. Ми використовуватимемо скандинавський екологічний дизайн та архітектуру, а також ландшафтний дизайн, який використовує місцеві види рослинності для зміцнення біорізноманіття та покращення сенсорних вражень", – говорить дизайнер.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: