fbpx
Сьогодні
19:40 23 Лют 2024

Екорішення: в Ужгороді з'явиться металеве серце для збору кришечок на переробку

Фото: Ілюстративне

Металеве серце для збору кришечок на переробку планують встановити в Ужгороді до кінця лютого.

Про це інформує Рубрика з посиланням на "Varosh".

У чому проблема?

22% пластикових відходів наразі утилізуються неправильно:

  • потрапляють на звалища,
  • спалюються на відкритих майданчиках,
  • потрапляють у навколишнє середовище.

За оцінками експертів, з 1950 року на звалищах і в природі накопичилось 4,9 млн тонн пластику, який забруднює всю планету. До того ж, за даними дослідження, люди споживають мікропластик з їжею та водою, і його частинки були виявлені навіть у крові та грудному молоці.

В ООН повідомили, що щодня в океани, річки та озера планети потрапляє пластик обсягом у 2000 сміттєвозів, що є критичною масою.

Яке рішення?

Тому в Ужгороді до кінця цього місяця з'явиться металеве серце для збору кришечок на переробку.

Конструкція у вигляді серця слугуватиме і як пункт збору пластикових кришечок, і як оригінальна фотозона. Всі отримані з переробки від зібраних кришечок кошти спрямовуватимуть на підтримку ЗСУ.

Фото: зі сторінки Станції заготівлі вторсировини

Як це працює?

Як розповів у коментарі Varosh керівник Станції заготівлі вторсировини "Проектна, 3" Руслан Шварц, схожі металеві серця різних форм і розмірів давно є звичною практикою для інших міст України та Європи.

В Ужгороді така конструкція, що слугуватиме пунктом прийому пластикових кришечок, з'явиться вперше – раніше кришечки за власною ініціативою збирали хіба що в бокси та коробки в окремих супермаркетах, магазинах чи навчальних закладах.

"Ми вирішили спробувати встановити таке серце і подивитися, як будуть до такої ініціативи ставитися містяни і як на неї відреагують. Найперше її завдання – це привернути увагу до необхідності сортування та збереження екології. З цією метою ми зробили серце яскравим, пофарбували в червоний колір, щоб воно ще могло бути оригінальною фотозоною", – розповів Руслан Шварц.

Конструкція має як у висоту, так і в ширину 1, 10 м. На ній буде 2 отвори, куди люди зможуть вкидати кришечки. Отвори навмисне зробили такого розміру, аби туди поміщалися кришечки максимум від пляшок до 5 літрів – аби убезпечити потрапляння в серце іншого сміття.

"На конструкції з обох боків буде інструкція, що це, для чого, що в неї можна і не можна кидати. Однак ми не виключаємо можливості, що деякі несвідомі люди можуть використати її як смітник, тому перестрахувалися. Також важливо, щоб містяни не залишали зібрані кришечки, наприклад, у пакетику, поруч із серцем", – розповів Руслан Шварц.

За його словами, обслуговувати конструкцію будуть у міру наповнення. Зібрані кришечки відправлятимуться на переробку на заводи з переробки полімерів, а на отримані кошти – закуповуватимуть необхідні речі для армії. Таким чином, від цієї ініціативи буде подвійна користь, каже Руслан Шварц: люди не викидатимуть кришечки де прийдеться, до всього, ще й буде користь для війська.

"Раніше ми відправляли кошти за сировину, отриману безплатно, на підтримку притулку "Барбос", від початку повномасштабної війни – купуємо щось для армії. Взимку це були шини, влітку – турнікети, минулої зими – комплекти термобілизни", – розповів керівник Станції.

Конструкцію для збору кришечок в Ужгороді виготовили місцеві майстри. Всі роботи робилися коштом Станції заготівлі вторсировини "Проектна, 3".

"Це некомерційна історія взагалі, ми виготовили це серце власним коштом, на все знадобилося 10 тис. грн, в цю суму включений також і монтаж", – уточнив Руслан Шварц.

Встановити серце в Ужгороді планують до кінця лютого. Наразі розглядають 2 локації, де воно може бути змонтоване: або в Боздоському парку, або десь у центральній частині міста.

Раніше Рубрика повідомляла, що в Київській області на території Бучанської громади з'явилися ще дві еко-інсталяції у вигляді серця для збору кришечок від ПЕТ-пляшок.

Також повідомлялось, що в Дніпрі встановили металеві інсталяції у формі серця для збору пластику в рамках соціального проєкту підтримки дітей з важкими захворюваннями "Кришка для крихітки".

А одеські ековолонтери з громадської організації "Місто майбутнього" з початку повномасштабної війни росії проти України збирали пластикові кришечки на реанімобіль для ЗСУ.

Окрім того, у Києві пропонують встановити автомати для збору пластику на станціях метро.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: