fbpx
Сьогодні
12:25 18 Лют 2024

Екорішення: українців запрошують на онлайн-тренінг щодо рециклінгу та повторного використання побутових відходів

Українців запрошують на онлайн-тренінг "Рециклінг та повторне використання побутових відходів, що утворюються в громадах"

Про це пише Рубрика.

У чому проблема?

Сміттєзвалища та сміттєві полігони негативно впливають на довкілля: забруднення землі води та повітря.

Проблема накопичення сміття на звалищах стоїть досить гостро. Щороку кожен українець генерує від 300 до 500 кілограмів сміття. В масштабах країни загальна сума сягає понад 350 мільйонів тонн сміття, а загалом на сміттєзвалищах накопичено понад 12 мільярдів тонн.

Яке рішення?

Старі звички поводження з відходами більше не працюють. Нам потрібно запроваджувати нові звички"

Рециклінг та повторне використання – один з кроків.

У рамках проєкту з екологічного відновлення Люботина, який реалізують Zero Waste Kharkiv, експертка з управління відходами Ольга Хандогіна розкаже чому важливо запобігати утворенню відходів, як розпочати сортування та на що звернути увагу, а також про зв'язок компостування та викидів парникових газів на прикладі міста Люботин Харківської області.

Як це працює?

Відбудеться захід, на якому ви дізнаєтесь чому відходи та сміття не одне й те саме та як це управляти власними відходами та відходами громади!

На заході ви дізнаєтесь: 

  • 5 головних принципів поводження з відходами;
  • чому важливо роздільно збирати та сортувати побутові відходи;
  • що корисного є у складі побутових відходів;
  • правила та поради сортування;
  • що таке ресайклінг, даунсайклінг та апсайклінг;
  • цінність органічних відходів та інші цікавинки!

Люботин – друге місто після Львова поза межами Європейського союзу, що підписало зобов'язання зменшити кількість залишкових відходів, ставши на шлях до zero waste сертифікованого міста.

Громадська організація "ЦГМІ" (Zero Waste Kharkiv) – організація-фасилітатор, яка вже четвертий рік поспіль допомагає Люботинській міській раді реформувати систему управління відходами на території громади, зокрема запроваджувати систему публічного компостування.

На сьогодні  у Європейському союзі Директива 2008/98/ЄС  встановлює ієрархію управління відходами, а саме запобігання утворенню, повторне використання, рециклінг, компостування тощо.

"Впровадження сучасних операцій в поводженні з відходами в громадах (наприклад, компостування, сортування, повторне використання) — це не тільки зменшення кількості відходів, що надходять на поховання на полігони та займають місце, але й загальне оздоровлення навколишнього середовища та боротьба з глобальними екологічними проблемами, такими, як зміна клімату", каже Ольга Хандогіна.

Також ви дізнаєтесь про результати дослідження щодо впливу компостування на викиди парникових газів, що проводилось, спираючись на компостування відходів. Чи здатне компостування органічних відходів об'ємом 16 м3 вплинути на ситуацію в цілому та на скільки? Дізнайтеся на заході!

Кожному, хто планує відвідати зустріч, необхідно  заповнити коротеньку анкету.

Нагадаємо, що Рубрика розбиралася, яким чином можна перетворити руїни на нові будівлі та чому повторне використання уламків — це дешевше та екологічніше, ніж їх захоронення. Читайте докладніше у нашому матеріалі: "Відходи від війни: що це таке та як із ними впоратись?"

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: