fbpx
Сьогодні
10:24 06 Лют 2024

Запрошуємо на онлайн-тренінг "Компостування як ефективний спосіб управління органічними відходами в громаді"

8 лютого о 19:00 відбудеться онлайн-тренінг "Компостування як ефективний спосіб управління органічними відходами в громаді".

Про це інформує Рубрика.

У чому проблема?

Органічні відходи складають близько 40% загального об'єму відходів.

При гнитті вони виділяють багато метану. Сміттєзвалища – третє за розмірами джерело метану, що є п'ятою частиною світових викидів.

Яке рішення?

В рамках проєкту з екологічного відновлення Люботина експертка з управління відходами Ольга Хандогіна дослідила зв'язок компостування та викидів на прикладі міста Люботин Харківської області і радо готова поділитися інформацією!

Як це працює?

8 лютого о 19:00 відбудеться захід, на якому ви дізнаєтесь, як впливає компостування на зменшення кількості викидів парникових газів.

Zero Waste Kharkiv дадуть відповідь на запитання, як реалізувати проєкт у своїй громаді. 

На заході ви дізнаєтесь: 

  • як започаткувати компостування; 
  • які головні кроки потрібно виконати на шляху до впровадження публічного компостування у вашій громаді; 
  • що можна, а що не можна класти до компостера; 
  • як компостування може зекономити бюджет міста та гроші з власної кишені!

Люботин – друге місто після Львова поза межами Європейського союзу, що підписало зобов'язання зменшити кількість залишкових відходів, ставши на шлях до zero waste сертифікованого міста.

Громадська організація "ЦГМІ" (Zero Waste Kharkiv) – організація-фасилітатор, яка вже четвертий рік поспіль допомагає Люботинській міській раді реформувати систему управління відходами на території громади, зокрема запроваджувати систему публічного компостування.

На сьогодні  у Європейському союзі Директива 2008/98/ЄС  встановлює, що біовідходи необхідно збирати окремо та забезпечувати їх подальше оброблення і перероблення.

Експертка з управління відходами Ольга Хандогіна каже:

"Впровадження сучасних операцій в поводженні з відходами в громадах (наприклад, компостування, сортування, повторне використання) — це не тільки зменшення кількості відходів, що надходять на захоронення на полігони та займають місце, але й загальне оздоровлення навколишнього середовища та боротьба з глобальними екологічними проблемами, такими, як зміна клімату.

В Люботині вже кілька років здійснюється часткове компостування органічних компонентів побутових відходів, тому в рамках реалізації проєкту та за участі студентів та викладачів Кафедра Інженерної екології міст ХНУМГ імені О.М. Бекетова ми провели наукове дослідження: на скільки зменшаться викиди парникових газів, які є відповідальними за зміну клімату та посилення несприятливих явищ, пов'язаних з такою зміною.

Крім того, скорочення викидів парникових газів — це один з пріоритетів кліматичної політики України та напрямів декарбонізації економіки, за якими Україна взяла на себе зобов'язання. Тому дуже важливо продовжувати послідовний рух в цьому напрямі силами кожної окремої громади та населеного пункту, як це роблять люботинці!"

Це дослідження проводилось, спираючись на компостування відходів об'ємом 16 м3. Чи здатне компостування такого об'єму органічних відходів вплинути на ситуацію в цілому та на скільки? Дізнайтеся на заході!

Долучайтесь до заходу у Facebook або за посиланням у ZOOM.

Довідка

Проєкт втілюється ГО "ЦГМІ" (Zero Waste Kharkiv) у співпраці з "Центром екологічних ініціатив "Екодія" за фінансової підтримки Федерального міністерства економіки та кліматичних дій Німеччини в рамках проєкту Міжнародної Кліматичної Ініціативи (ІКІ) "Посилення громадянського суспільства в реалізації національної кліматичної політики"

#ecology #екодія #екологія #екологічне_відновлення #liubotyn_zerowastecity #zerowastecity

Як повідомлялось, в Україні планують запровадити екологічний податок, як у європейських країнах, на захоронення та розміщення відходів на полігонах, який повинен буде стимулювати переробку сміття, щоби залишати на звалищах тільки ті відходи, які не піддаються переробці.

Нагадаємо, з 1 січня 2030 року у рамках реформи управління відходами всі полігони в Україні мають або закритися або відповідати європейським стандартам екологічної безпеки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: