fbpx
Сьогодні
Фото 22:56 04 Лют 2024

Близько 7 тисяч новорічних дерев здали кияни на екологічну утилізацію: у чому рішення

Фото: КМДА

З 4 по 31 січня жителі столиці принесли до пунктів приймання близько 7000 новорічних дерев для екологічної утилізації. Це майже удвічі більше, ніж торік.

Як пише Рубрика, про це повідомили Київська міська державна адміністрація та комунальне підприємство "Київзеленбуд".

У чому проблема?

Символом новорічного свята є ялинка, але після свят від колючих красунь, які втратили зовнішній вигляд, починають масово позбуватися. Проте, щоб не нашкодити навколишньому середовищу, потрібно робити це правильно.

Адже жива ялинка, поки росте, поглинає вуглекислий газ та допомагає стримувати темпи глобального потепління. Але, якщо її просто відправити на звалище, вона, як і будь-яке органічне сміття буде виділяти метан, що впливає на зміну клімату. 

Яке рішення?

Мешканці Києва у січні принесли до пунктів приймання близько 7000 новорічних дерев для екологічної утилізації, що майже удвічі більше, ніж торік.

Фото: КМДА

Як це працює?

Торік вдалося зібрати майже 4 тисячі сосон та ялинок, а вже цього року — близько 7 тисяч. Найбільше хвойних дерев принесли мешканці Дарницького та Подільського районів столиці.

"Пов'язуємо це з тим, що значна частина киян повернулася в місто, а також зі збільшенням кількості пунктів приймання новорічних дерев у столиці", — сказав заступник очільника столиці Володимир Прокопів.

Так, у 2024 році кількість таких пунктів вдалося збільшити із 17 до 44. Міська влада каже, що це зробили на численні прохання киян.

Тож у січні дерева приймали не лише на виробничих базах комунальних підприємств з утримання зелених насаджень (КП УЗН), а й у столичних парках та скверах — по кілька в кожному районі столиці.

Фото: КМДА

"Цей підхід добре себе зарекомендував, тому наступного року будемо його масштабувати", — зауважили в Департаменті захисту довкілля та адаптації до зміни клімату КМДА.

У "Київзеленбуді" кажуть, що попри закриття міських пунктів приймання новорічних дерев можливість віддати ялинку чи сосну на екологічну утилізацію досі є.

Фото: КМДА

Для цього мешканці столиці мають прийти на виробничі бази районних відділень КП УЗН у робочий час. Їхні адреси можна знайти на сайті комунального об'єднання.

У КМДА пояснили, що під час екологічної утилізації хвойних дерев утворюється щепа, яку використовують у зеленому господарстві.

Зокрема, фахівці мульчують лунки молодих дерев — для захисту від перемерзання коренів та збереження вологи у спекотні літні місяці.

Фото: КМДА

Нагадаємо, раніше Рубрика повідомляла, що пункти утилізації новорічних ялинок працюватимуть із 4 до 31 січня включно та публікувала їхні адреси.

Також повідомлялось, що у Львові 8 січня запрацювали локації, де можна утилізувати ялинки після різдвяних і новорічних свят.

Рубрика:
Екологія Київ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: