fbpx
Сьогодні
14:30 24 Гру 2023

Екорішення: у Луцьку Центр управління відходами здав на утилізацію майже тонну батарейок

Батарейки, які відвантажили в Луцьку для подальшої утилізації, 20 грудня 2023 року. Фото: Facebook/Чистий Луцьк

У Центрі управління відходами "Чистий Луцьк" зібрали та передали на утилізацію першу партію батарейок вагою 960 кілограмів та відправили до фірми зі Львова.

Про це розповів фахівець зі зв'язків з громадськістю центру Павло Березюк телефоном Суспільному, пише Рубрика.

У чому проблема?

Звичайна пальчикова батарейка, знайома кожному ще з дитинства, стає небезпечним відходом, коли вичерпує свій ресурс. Якщо вона потрапляє в землю, то токсичні речовини всередині неї забруднюють до 16 квадратних метрів землі.

Щоб уникнути цього, батарейки потрібно переробляти спеціальним чином. На жаль, в Україні немає жодного заводу чи підприємства, яке займалося б такою переробкою. 

Яке рішення?

Тому у м. Луцьку налагоджено вже як понад 10 років організований збір відходів I класу небезпеки, які утворюються в помешканнях лучан, а саме:

  • ртутовмісних люмінесцентних ламп,
  • відпрацьованих термометрів,
  • батарейок.
Луцьк, утилізація лам

Фото: Луцька міська рада

А нещодавно Центр управління відходами "Чистий Луцьк" передав на утилізацію першу партію батарейок вагою 960 кілограмів, їх відправили до фірми зі Львова.

"Батарейки, які приносили відвідувачі, почали накопичувати з часу відкриття центру. Це не всі батарейки, які ми здали, оскільки ця послуга платна", — сказав фахівець.

Як це працює?

Здати батарейки та інші фракції відходів жителі міської громади можуть на вулиці Трункіна, 7 щоденно з 7:00 до 20:00.

Луцьк, утилізація батарейок

Фото: Facebook/Чистий Луцьк

Як зазначили на сайті міськради, впродовж 2023 року з пунктів збору небезпечних відходів зібрали та передали на утилізацію орієнтовно:

  • тонну відходів електричного та електронного обладнання,
  • 1 700 відпрацьованих ртутовмісних ламп,
  • 120 термометрів.
Луцьк, утилізація батарейок

Батарейки, які відвантажили в Луцьку для подальшої утилізації, 20 грудня 2023 року. Фото: Facebook/Чистий Луцьк

 

Також у громаді встановлені спеціальні контейнери для збору люмінесцентних ламп, відпрацьованих термометрів та батарейок за такими адресами:

  • м. Луцьк, вул. Б.Хмельницького, 40 А;
  • м. Луцьк, бульвар Дружби народів, 13 А;
  • с. Жидичин, вул. Данила Галицького, 12
  • с. Княгининок, вул. Соборна, 77
  • с. Забороль, вул. Володимирська, 34-а.

Окрім того, як уточнили, ще 1 200 кілограмів батарейок залишилося, котрі здаватимуть на утилізацію пізніше.

Довідка

Центр управління відходами — це соціальний проєкт, реалізований за кошти комунального автотранспортного підприємства "Луцькспецкомунтранс".

Варто зазначити, що переробка тонни батарейок на заводі "Greenwee" (Румунія) коштує 400-500$, але через зберігання і перевезення ця вартість значно збільшується.

Фінансувати переробку з бюджету країни або міст в стратегічній перспективі буде неправильно. Оскільки хтось може споживати 100 батарейок на рік, інша людина може не використовувати й 10.

Будівництво переробного заводу в Україні теж не буде рентабельним, поки обсяг оплаченої переробки не досягне хоча б 800 тонн батарейок на рік.

Тому екологічні організації вже не перший рік займаються адвокацією закону, який зобов'язав би всіх постачальників батарейок в Україні закладати вартість доставки і переробки в ціну кожної батарейки.

Нагадаємо, що павербанки, гірлянди на батарейках і самі батарейки, газові балони, LED-лампи — все це зношується і зрештою йде на смітник. Та як утилізовувати речі, що виручають нас під час блекаутів, правильно? "Рубрика" знає відповідь. Читайте докладніше у нашому матеріалі: "Від батарейок до балонів з газом: як утилізувати речі, що допомагають під час блекаутів".

Окрім того, попри надскладні воєнні виклики, з якими протягом останнього часу стикнулися вітчизняний бізнес та суспільство, наша країна продовжує рух у бік євроінтеграції. Підтвердженням тому можуть слугувати численні благодійні та екологічні ініціативи, які навіть в таких складних умовах реалізує український бізнес. Одним з таких надважливих проєктів є збір, сортування та утилізація використаних елементів живлення, який реалізує компанія "АТБ" у партнерстві з Duracell, Savservice та Promo Service.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: