fbpx
Сьогодні
Фото 21:40 23 Лют 2024

У Києві презентували літопис 86 днів оборони Маріуполя: як працює це рішення

У столиці 21 лютого 2024 року презентували літопис, що проливає світло на кожен із 86 днів оборони Маріуполя. Він створений Big City Lab та Національним музеєм історії України за підтримки Mariupol Reborn.

Про це пише Рубрика.

У чому проблема?

Зранку 24 лютого 2022 року Маріуполь одним із перших прийняв удари загарбників і одразу став пріоритетною мішеню для російських військ.

Оборона Маріуполя тривала 86 днів, з 24 лютого по 20 травня 2022 року. Відповідно до заяви Генштабу, подвиг оборонців міста не дозволив росіянам перекинути угруповання кількістю до 17 батальйонних тактичних груп (близько 20 000 осіб) на інші напрямки. Тим самим гарнізон Маріуполя завадив реалізувати план швидкого захоплення Запоріжжя, здійснити вихід на адміністративний кордон Донецької та Запорізької областей і створити умови для оточення угруповання ООС.

Проте поки захисники героїчно обороняли Азовсталь, окупанти повністю знищували Маріуполь. У результаті чого десятки тисяч людей загинули, тисячі досі знаходяться у полоні.

Яке рішення?

21 лютого  в Музейно-виставковому центрі Музею історії Києва відбулася презентація проєкту "М86. Літопис оборони Маріуполя". М86 ― серія проєктів, створених для вшанування героїчної оборони Маріуполя.

В літописі вперше зафіксована поденна хроніка боротьби за Маріуполь на початку повномасштабного вторгнення на основі свідчень захисників: з 24 лютого по 20 травня 2022 року, коли оборонці міста за наказом командування вийшли з "Азовсталі".

"Кожна велика битва неодмінно має бути оспівана та закарбована в культурних артефактах. Книга, яку ви читаєте, — це одна з перших і надзвичайно вдалих спроб зобразити цей епос, задокументувавши 86-денну оборону Маріуполя. Деталізація тих подій — це перший крок на шляху до глибинного осмислення та розкриття того феномену самовідданості та мужності, який зробив цю битву можливою" – зауважує Денис "Редіс" Прокопенко.

Як це працює?

Літопис – це не тільки задокументована хроніка подій, а й інструмент адвокації для повернення полонених. Прочитати літопис та залишити свої коментарі можна за посиланням: m86.city.

У створенні літопису взяли участь оборонці Маріуполя. Першими літопис подивилися та поділилися враженнями Денис "Редіс" Прокопенко, Денис Шлега, Віктор Сікоза, Валерій Падитель, Ігор Чертов.

"Літопис ― це початок шляху збереження пам'яті, а не його фінал. Це проєкт з відкритим кодом. Як урбан-бюро ми багато років допомагали Маріуполю розвиватися. Пам'ять є невід'ємною частиною міста. Ми ретельно працювали над літописом, зібрали сотні свідчень військовослужбовців, опрацювали тисячі фото- та відеоматеріалів, знімки супутників та десятки тисяч файлів, верифікували їх з командирами ― і нарешті готові презентувати поденний Літопис оборони Маріуполя", ― говорить Вікторія Тітова, СЕО Big City Lab.

А членкиня наглядової ради Mariupol Reborn, директорка з комунікацій СКМ Наталя Ємченко наголошує:

"Більш як 2000 захисників залишаються в російському полоні. Час боротися за тих, хто виборов час для нас. Літопис ― не тільки фіксування подій, а й потужний інструмент адвокації для повернення полонених, один з інструментів боротьби України за полонених"

Також на презентації показали відеоролик, який у хронологічному порядку розповідає про кожен день боротьби за місто Марії від початку великої війни ― з 24 лютого 2022 року. 

Рефлексія подій у Маріуполі крізь призму мистецтва

Важливим елементом презентації проєкту стала міжнародна виставка плакатів від Big City Lab, Національного музею історії України та 4th Block.

"Ми закликали авторів через взаємодію та дослідження, метафори, реальні історії і, звісно ж, мистецтво, яке завжди тонко відчуває будь-які зміни, зобразити Маріуполь місцем сили, стійкості та світла, яке пробиває яскравим променем темряву", ― пояснює Настя Іщенко, кураторка виставки. 

Виставка буде відкрита для відвідування з 22 лютого до 3 березня в Музеї історії міста Києва. Після презентації у Києві виставка буде представлена в основній програмі 12-ї міжнародної трієнале "4-й Блок" у:

  • Харкові (Україна),
  • Граці (Австрія),
  • Нью-Йорку,
  • Лос-Анджелесі (США).

Захисники Маріуполя, що ознайомилися з літописом, вже відреагували на зібрану хроніку подій.

"З величезного обсягу інформації про оборону Маріуполя важливо скласти цілісну картину. Лише тоді можна буде осягнути подвиг як досвідчених бійців, так і сотень призовників, які героїчно втримували позиції в надскладних умовах. Лише загальна картина оборони дозволить зрозуміти важливість тих чи інших вчинків оборонців міста, які протистояли величезній кількості танків, артилерії та авіації ворога. Для складання такої цілісної картини потрібен не один рік: повертатимуться з полону наші військові, з'являтимуться нові свідчення. Але початок цій роботі покладений. Зі свого боку ми доклали зусиль, щоб висвітлення подій було якомога повним та об'єктивним. І щоб у майбутньому залишилось ім'я кожного з тих, хто своїм героїзмом дозволив країні вистояти в найтемніші часи", – зауважив Денис Шлега, на той час ― полковник, командир 12-ї бригади оперативного призначення НГУ. Входив до штабу оборони Маріуполя.

А полковник, Герой України, командир Донецького прикордонного загону Валерій Падитель наголосив:

"Державна прикордонна служба України пам'ятає усіх і кожного, хто загинув, обороняючи свій дім від окупантів. Прикордонники Донецького загону першими зустріли ворога в Маріуполі та пліч-о-пліч з іншими підрозділами Сил оборони стримували переважливі сили загарбників. Проєкт "86 днів Маріуполя. Літопис оборони" день за днем відтворює подвиг живих та полеглих героїв славетного "міста зі сталі". Цивілізований світ отримує можливість почути голоси легендарних оборонців "Азовсталі" та заводу Ілліча. Це шана полеглим у боротьбі за свободу та неоціненний внесок в історію державотворення для прийдешніх поколінь".

Нагадаємо, раніше Рубрика повідомляла, що заступник голови Асоціації родин захисників Азовсталі Юлія Федосюк запустила англомовний сайт із моніторингом воєнних злочинів російської федерації в Маріуполі та у відношенні військовополонених азовців.

Також ми писали, що у Львові в офісі "Mariupol Reborn" презентують фотовиставку маріупольського фотографа, дослідника російських злочинів проти українців Івана Станіславського "Обережно Крихке!".

Рубрика:
Київ Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: