fbpx
Сьогодні
16:08 23 Січ 2024

Уперше українська стрічка "20 днів у Маріуполі" потрапила у номінацію на "Оскар"

English version here

Український фільм "20 днів у Маріуполі" потрапив у номінанти Американської кіноакадемії на премію "Оскар".

Про це пише Рубрика, посилаючись на трансляцію оголошення номінантів.

Це перший саме український фільм за часів незалежності, що отримав номінацію "Оскара".

Стрічку номінували у категорії Documentary feature film — "Найкращий документальний фільм".

Нагадаємо, раніше ми писали, що українська документальна стрічка про перші дні облоги російськими окупантами Маріуполя потрапила у шортлист премії "Оскар" відразу у двох категоріях.

Довідка про фільм "20 днів у Маріуполі"

Цей фільм створено у співпраці Associated Press та американських документалістів з Frontline. Матеріал було відзнято під час перших днів облоги Маріуполя.

"20 днів у Маріуполі" – фільм українського журналіста та фотографа Мстислава Чернова.

Разом із ним над фільмом працювали фотограф Євген Малолєтка та продюсер Василіса Степаненко.

Приїхавши до міста 24 лютого 2022 року, Чернов і Малолєтка висвітлювали роботу лікарів у місцевих госпіталях, фіксували численні жертви серед цивільного населення та залишили місто 15 березня в складі колони, яка виїхала після відкриття гуманітарного коридору.

У стрічці йдеться про початок повномасштабного вторгнення рф, бомбардування пологового будинку та порятунок автора стрічки та його колег з Associated Press з оточеного російськими військами міста.

У 2023 році автори стрічки стали лауреатами Пулітцерівської премії у категорії "Служіння суспільству".

Окрім цього, до шортлиста в номінації "Документальний фільм" потрапив ще один фільм про Україну "Звідки куди". Як зазначається, він показує загальний портрет українських біженців, які мають спільну мету: знайти безпечне місце у вирі війни.

Нагадаємо, минулоріч також у документальній секції була номінована стрічка в українській копродукції та власне про Україну — "Будинок зі скалок" данського режисера Сімона Леренґа Вільмонта.

Це розповідь про відірваних від батьків дітей у прифронтовому Лисичанську на Луганщині. Вона офіційно не представляла Україну, але в команді фільму було вдосталь українців: зокрема, другий режисер і лінійний продюсер Азад Сафаров, продюсерки Дар'я Бассель і Олександра Кравченко, координаторка та консультантка Олена Розвадовська.

Тоді на церемонію нагородження у березні 2023 року до Голлівуду поїхали й героїні фільму, виховательки Лисичанського центру Ольга Тронова та Маргарита Бурлуцька.

Ще одним українським номінантом на премію Американської кіноакадемії деякі кінознавці вважають "Військово-польовий роман", що представляв СРСР у категорії "Найкращий фільм іноземною мовою" на церемонії 57-го "Оскара" у 1984-му.

Фільм зняв на Одеській кіностудії Петро Тодоровський — режисер, що народився в Україні у єврейській родині та провів дитинство під Кропивницьким (до вторгнення нацистів у 1941-му).

Рубрика:
Події Шоу-біз

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: