fbpx
Сьогодні
13:59 20 Лют 2024

У Польщі страйкарі розпочали більш жорсткі блокування поблизу кордону з Україною: деталі

Фото: Фейсбук / Serhiy Derkach

У вівторок, 20 лютого, польські протестувальники  розпочали більш жорстке обмеження руху поблизу шести пунктів пропуску на кордоні з Україною. У деяких з них блокують не лише рух вантажівок.

Про це речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко, інформує Рубрика.

ДПСУ отримала інформацію від польських колег. Так, у межах акції протесту польських фермерів, в обох напрямках повністю заблокували рух вантажівок через пункт пропуску "Медика — Шегині". Термін завершення такого страйку нині не повідомляли.

Поблизу пункту "Долгобичув — Угринів" протестувальники хочуть перекрити рух для усіх видів транспорту до 17:00 20 лютого.

А біля "Зосін — Устилуг" із 13:00 по 16:00 за київським часом, протестувальники мають намір обмежити рух автобусів, вантажних та легкових транспортних засобів в обидвох напрямках. Водночас пообіцяли пропускати вантажівки з гуманітарною допомогою.

На КПП "Корчова — Краківець" до 21: 00 протестувальники планують блокувати рух усіх вантажівок на виїзд з Польщі, крім тих, які перевозять критичні вантажі. Водночас автобуси, мікроавтобуси, легкові автомобілі в обидва напрямки зможуть рухатися безперешкодно.

Поблизу пункту "Гребене — Рава-Руська" аграрії з 13:00 заблокували рух всіх категорій транспортних засобів в обох напрямках, крім тих, які везуть критично важливі вантажі та гуманітарну допомогу.

Поблизу пункту "Дорогуськ — Ягодин" організатори протесту мають намір повністю заблокувати рух вантажного транспорту в обидвох напрямках до 19:00.

Водночас польські прикордонники не надали інформації щодо блокувань залізниці, тож наразі ДПСУ невідомо про це.

Зазначимо, що 20 лютого польські аграрії висипали зерно з вагона поблизу пункту пропуску "Медика — Шегині".

За словами Демченка, на кордонах України з іншими державами нині блокувань немає.

Нагадаємо, як раніше повідомляла Рубрика, польський незалежний самоврядний профспілковий союз індивідуальних фермерів "Солідарність" заявив, що 20 лютого буде заблоковано усі прикордонні переходи між Польщею та Україною, а також дороги до залізничних перевалочних станцій і морських портів.

Що відомо про експорт зерна через Польщу

Як повідомлялось раніше, в уряді Польщі хочуть активізувати перевірки товарів, які експортують з України та анонсували посилення контролю на кордоні.

Окрім того, польські аграрії 9 лютого знову розпочали блокування декількох пунктів пропуску на польсько-українському кордоні. За словами організаторів страйку з незалежної профспілки фермерів "Солідарність", блокування доріг біля пунктів пропуску триватиме впродовж місяця, до 10 березня.

А 12 лютого, у Польщі заявили, що все українське збіжжя, яке йде транзитом через Польщу до інших країн та портів, на кордоні перевірятимуть польські служби.

Попередній уряд Матеуша Моравецького з 15 вересня минулого року в односторонньому порядку запровадив ембарго на ввезення українського збіжжя (пшениця, кукурудза, ріпак, соняшник) на внутрішній ринок Польщі після того, як Єврокомісія відмовилася продовжити цю заборону на рівні ЄС. Новий уряд Дональда Туска вирішив поки не скасовувати це ембарго.

Як повідомляла Рубрика, поліція польського міста Хелм з'ясовує деталі інциденту, який стався з фурами з українським зерном біля прикордонного пункту пропуску в Дорогуську. За даними поліції, фермери, які протестували неподалік, зупинили три українські вантажівки та висипали з них зерно на дорогу.

Загалом через блокаду українська економіка зазнала вже мільярда євро збитків, економічні втрати Польщі ще більші. Окрім того, на території Польщі померли троє українських водіїв.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: