fbpx
Сьогодні
11:01 10 Сер 2023

Екскурсії на сміттєзвалища почали пропонувати українцям: у чому рішення

English version here

Фото: expres.online

Для всіх охочих у Хмельницькому почали проводити безкоштовні тури на сміттєзвалища.

Про це повідомляє місцеве видання "Експрес", інформує Рубрика.

У чому проблема?

"Мало хто знає, але у нашому обласному центрі щороку викидають приблизно 106 тисяч тонн відходів. Тобто щосекунди кожна людина з громади генерує 2 кілограми сміття. Це досить великі масштаби. Наш сміттєвий полігон планували рекультивувати приблизно шість років тому, було в планах збудувати сміттєпереробний завод. Отримали певні погодження, пройшли процедуру тендерів, але на заваді планам стала повномасштабна війна. Проте проблема зі сміттям нікуди не зникла", — розповіла представниця офісу "Розумне довкілля. Хмельницький" Світлана Каритун.

Яке рішення?

Організатором екскурсії на сміттєвий полігон стала ГО "Розумне довкілля. Хмельницький".

Метою таких "турів" було в усій красі показати проблему генерування й накопичення відходів та розповісти, що цьому можна запобігти.

Як це працює?

Оголошення про таку екскурсію організатори розмістили в соцмережах.

На перший тур зібралось близько 50 осіб, зокрема діти та внутрішньо переміщені особи. В рамках першої екскурсії учасників відвезли на Хмельницький полігон твердих побутових відходів.

"Насамперед ми поїхали на Хмельницький полігон твердих побутових відходів, котрий функціонує з 1956 року. Гори зі сміття там заввишки з восьмиповерхівку та весь час зростають. Таким чином люди можуть побачити всю масштабність проблеми. Далі ми поїхали у Центр управління відходами, де побачили, як їх сортують. До речі, потім це сміття передають підприємцям, які використовують його як вторинну сировину. Третя локація — екобус, він працює у місті на 20 точках. Туди можна принести медикаменти, термометри, батарейки, акумулятори, фарби, розчинники, неробочу електроніку, клей, ртутовмісні лампи. За гроші платників податків все це утилізовується. Після того ми повезли екскурсантів на сортувальний майданчик комунального підприємства, яке збирає у місті скло та пластик. На цій дільниці люди змогли побачити процес досортовування та пресування зібраного сміття", — додала екологічна активістка.

За словами співрозмовниці, після цього туру чимало його учасників повідомили, що почали сортувати сміття та ділятися своїм досвідом зі знайомими.

Довідка

В Україні 9 липня набув чинності євроінтеграційний Закон № 2320-IX "Про управління відходами", ухвалений у 2022 році.

Він запускає сміттєву реформу, зокрема замінює поняття "відходи" на поняття "сировина", щоб зробити переробку інвестиційно привабливою.

Документ є рамковим, тому потребує прийняття низки додаткових актів, більшість з яких досі знаходяться на стадіях розробки.

 Крім заміни поняття "відходи" на поняття "сировина" він передбачає:

  • створення нової дозвільної системи;
  • децентралізацію управління відходами;
  • багаторівневе планування;
  • розбудову інфраструктури;
  • введення європейських принципів ієрархії управління відходами, розширеної відповідальності виробника (РВВ) та принципу "забруднювач платить".

Останній пункт є дуже важливим, хоча ще й не впроваджений на практиці. Зараз покупець, купуючи товар, наприклад, хліб, оплачує і вартість упаковки, яка дуже швидко перетворюється на сміття. Однак подальша доля таких відходів виробників не стосується. Упаковки та інші відходи товарів, як з часом і самі товари, в кращому випадку опиняються на сміттєвому полігоні, а в гіршому – в лісі, на стихійному звалищі.

Новий закон же вводить поняття розширеної відповідальності виробника. Вона зобовʼязує компанії збирати та утилізовувати упаковку та інше сміття від їхніх товарів або самостійно, або обʼєднуючись з іншими компаніями.

Раніше такого принципу в Україні не існувало і тому важливо, щоб він запрацював на практиці, а не на папері.

Варто зауважити, що ЄС, який був піонером у введені поняття РВВ та принципу "забруднювач платить", надав Україні експертну підтримку при розробці нормативних документів. Вже розроблені законопроєкти "Про упаковку та відходи упаковки", "Про відходи електричного і електронного обладнання", а "Про батареї і акумулятори" – у роботі.

В Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів заявляють, що Європа переходила на нову системи управління відходами 20-30 років. Тому існують побоювання, що на реформу в Україні закладають десятиліття, протягом яких сміття захоплюватиме все нові і нові території.

Як писала Рубрика, Люботин підписав зобов'язання зменшити кількість залишкових відходів та став другим містом-кандидатом після Львова на шляху до zero waste сертифікованого міста.

Окрім того, Рубрика детально описала, чому діяльність організації "Україна без сміття" на часі?

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: