fbpx
Сьогодні
16:55 18 Лют 2024

Дослідження показали, що працювати з дому може бути корисніше ніж в офісі

Фото: istockphoto

Згідно з масштабним оглядом академічної літератури про робочі місця після пандемії, робота вдома дозволяє працівникам харчуватися здоровіше, відчувати менше стресу та мати нижчий артеріальний тиск, проте є й мінуси.

Про це пише Guardian, інформує Рубрика.

Так, робітники, які працюють віддалено, частіше їдять закуски, більше п'ють, курять і набирають вагу, показало дослідження фахівців з Агентства охорони здоров'я Великобританії (UKHSA) і Королівського коледжу Лондона.

Водночас роботодавцям, які вважають, що люди, які працюють вдома, ліниві, варто подумати ще раз. Такі робітники рідше беруть відпустку через хворобу, мають тенденцію працювати довше.

А ще — можуть працювати вечорами та у вихідні.

Під час дослідження були розглянуті 1930 наукових статей про різні форми дистанційної роботи.

Професор Ніл Грінберг, психіатр із Королівського коледжу Лондона, був одним з авторів цього дослідження. Воно показало, що працівники та роботодавці повинні почати розглядати роботу вдома з тією ж серйозністю, що й роботу в офісі, наголосив фахівець.

Під час дослідження були виокремлені три теми:

  • робоче середовище вдома,
  • вплив на життя та кар'єру працівників,
  • вплив на їхнє здоров'я.

За словами Грінберга, дослідження показало, що в багатьох сферах домашньої роботи є переможці та переможені.

Робоче середовище залежало від того:

  •  скільки місця було вдома,
  • наявного обладнання,
  • наскільки працівники контролювали свій день.

Люди з вищим рівнем доходу часто більше любили працювати вдома.

Але ті, хто мав більше домашніх обов'язків, як-от догляд за дітьми, часто жінки та ті, хто живе самотньо, зазвичай відчували більший стрес.

"Загалом люди відчували себе більш продуктивними вдома. Це було особливо добре для творчих речей, але набагато складніше мати справу з нудними справами. Багато людей хвилювалися щодо кар'єрних перспектив — відчуття, що якщо вас немає в офісі, вас не помітять", — зазначив професор.

Як повідомлялось, Верховна Рада України вирішила змінити ландшафт трудових відносин в Україні в умовах глобальних викликів. Завдяки новітньому законодавству понад 30% громадян ефективно працює дистанційно.

"Цей закон, до речі, широко обговорюється не лише в Україні, але і за кордоном. Американські та європейські практики вважають, що він вплинув на ландшафт трудових відносин в Україні та дозволив забезпечити ефективну роботу підприємств та організацій як під час пандемії COVID-19, так і під час війни росії проти нашої держави", – розповіла Голова Комітету Галина Третьякова.

За даними соціологічних досліджень агенцій з працевлаштування близько 32% українців працюють дистанційно, віддаючи перевагу:

  • гнучкому графіку виконання завдань,
  • економії часу,
  • проведеного в дорозі на роботу,
  • балансу між роботою та особистим життям.

При цьому проведений Комітетом аналіз практики застосування Закону свідчить, що ефективність роботи найманих працівників в дистанційному форматі не знизилася, а подекуди є вищою, аніж в період їх довоєнної роботи в офісі.

Нагадаємо, освітній проєкт Career Hub запускає новий курс навчання фриланс-професіям для молоді з інвалідністю.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: