fbpx
Сьогодні
14:58 18 Лют 2024

Рішення для перемоги: українські аналоги дронів "Ланцет" пройшли перші випробування

English version here

Фото: ZALA Aero

Пройшли попередні випробування та готуються до перших бойових випробувань українські дрони, що є аналогами російських "Ланцет".

Про це повідомив віцепремʼєр-міністр цифрової трансформації Михайло Федоров на каналі "Дія" у YouTube.

У чому проблема?

"Ланцет" належить до типу баражуючих боєприпасів, тобто пристроїв, здатних довго літати в повітрі, знаходити цілі й пікірувати на них, вибухаючи при зіткненні. Дрони останнього покоління "Ланцет-3" можуть розганятися до 110 км/год під час горизонтального польоту і до 300 км/год під час пікірування. 

Але найголовніше у цьому дроні те, що він може літати на відстань до 40 км. Саме вони дошкуляють нашим військовим на передовій.

Українська ж армія відчуває гостру нестачу ударних дронів, оскільки їхнє масове виробництво в країні поки тільки набирає обертів, на відміну від росії чи Ірану.

"У рейнджі до 20 км у нас є велика кількість коптерів, FPV-дронів, але вночі зараз досить важко знайти ціль в діапазоні 20 км. Нампотрібно вражати на 40 км", наголосив Федоров.

Яке рішення?

Нагадаємо, що в Україні успішно почали розробляють вітчизняний аналог російського ударного безпілотника "Ланцет".

"Дрони за типом "Ланцетів" досить високотехнологічні, і знадобилося пів року, щоб розігнати ринок в цьому напрямку", сказав міністр.

І вже на сьогодні українські дрони пройшли попередні випробування та готуються до перших бойових випробувань.

"Це технологічний продукт, тому не можна було запустити його відразу, потрібно було запустити ринок… і от зараз ми маємо результат", – зазначив віцепремʼєр.

Як це працює?

Зазначають, що в останні дні тестували дрони від чотирьох компаній. 

З чотирьох дронів успішно випробування пройшли два.

Федоров зазначив, що у перспективі декількох місяців можливо буде організувати виробництво близько 100 подібних дронів на місяць.

"Ланцет" дозволяє збільшити дистанцію враження техніки, він працює на 30-40 км, FPV-дрони працюють на 10-20 км.

Ще одна перевага дрона по типу "Ланцет" в тому, що він може працювати вдень, бо великі квадрокоптери можуть працювати тільки під прикриттям ночі.

Такі дрони керуються відеоканалом, що дозволяє наводити й корегувати рух під час ураження. 

Окрім цього, такі дрони мають функцію захоплення цілі, що дозволяє в останні 300-500 метрів перед враженням цілі наводитись на неї без прямого звʼязку з дроном.

Михайло Федоров також наголосив на потребу запровадження ринку подібних дронів.

"З'явиться 2-3 продукти на ринку, які між собою конкурують, через рік таких компаній буде десяток", – додав він.

Наступним етапом буде тестування на полі бою.

Нагадаємо, що в Україні на одному з підземних виробництв налагодили виготовлення морських надводних дронів, які Сили оборони успішно використовували для атаки на Кримський міст та російські кораблі, зокрема, "Оленегорський горняк" та танкер "SIG".

Окрім того, Велика Британія співпрацює з союзниками, зокрема США, щоб забезпечити Україну тисячами нових безпілотників з підтримкою штучного інтелекту.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: