fbpx
Сьогодні
14:32 07 Лют 2024

Рішення для перемоги: в Україні розробляють аналог безпілотника "Ланцет"

English version here

Фото: Скріншот з каналу росія 24

В Україні успішно розробляють вітчизняний аналог російського ударного безпілотника "Ланцет": дрон буде здатний вражати цілі на відстані до 40 кілометрів.

Про це пише Рубрика, посилаючись на міністра цифрової трансформації Михайла Федорова в інтерв'ю Forbes.

У чому проблема?

Варто зазначити, що "Ланцет" – один з найбільш ефективних російських безпілотників. Росіяни застосовують їх переважно для знищення або пошкодження великих та важливих цілей.

"Ланцет" належить до типу баражуючих боєприпасів, тобто пристроїв, здатних довго літати в повітрі, знаходити цілі й пікірувати на них, вибухаючи при зіткненні. Дрони останнього покоління "Ланцет-3" можуть розганятися до 110 км/год під час горизонтального польоту і до 300 км/год під час пікірування. 

Але найголовніше у цьому дроні те, що він може літати на відстань до 40 км. Саме вони дошкуляють нашим військовим на передовій.

Українська ж армія відчуває гостру нестачу ударних дронів, оскільки їхнє масове виробництво в країні поки тільки набирає обертів, на відміну від росії чи Ірану.

"У рейнджі до 20 км у нас є велика кількість коптерів, FPV-дронів, але вночі зараз досить важко знайти ціль в діапазоні 20 км. Нам потрібно вражати на 40 км", наголосив Федоров

Яке рішення?

В Україні успішно розробляють вітчизняний аналог російського ударного безпілотника "Ланцет".

"Дрони за типом "Ланцетів" досить високотехнологічні, і знадобилося пів року, щоб розігнати ринок в цьому напрямку", сказав міністр.

Як це працює?

Федоров зазначив, що тестування подібних дронів в Україні вже відбувається. Окрім того, вже є випадки застосування таких безпілотників захисниками, але вони поки що одиничні.

Як зауважив Федоров, в найближчі тижні вирішиться доля контрактів на виробництво дронів.

"Важко назвати конкретні дати, але, я думаю, що протягом двох місяців почне зʼявлятися інформація у російських пабліках, як палають їхні танки", резюмував міністр.

Що відомо про вітчизняне виробництво БпЛА

Ще у березні 2023 року міністр цифрової трансформації Михайла Федоров повідомив, що українська армія активно трансформується та отримує унікальний досвід у найбільш технологічній війні в історії. 

Український ринок з виробництва безпілотників активно розвивається; наразі в країні понад 100 компаній виготовляють дрони.

Раніше голова СБУ повідомив, що в Україні виготовили унікальний морський надводний дрон "Морський малюк". Виробництво цих безпілотників розташоване в Україні, але заводи знаходяться під землею.

Нещодавно у Держспецзв'язку також повідомили, що замовили в "Укроборонпрому" сотні дронів вітчизняного виробництва. Вони будуть готові до кінця року.

Окрім того, Україна налагодила серійне виробництво вітчизняного аналога "Шахедів". За місяць вдається виготовити десятки таких дронів.

Також, почали виготовляти серійно вітчизняні ударні БпЛА літакового типу Cobra, які розробили інженери із Кривого Рогу: дальність їхнього польоту становить до 300 км.

Варто додати, що в Україні продовжується будівництво заводу з виробництва безпілотників Bayraktar. Щороку на ньому планують виробляти понад 100 одиниць дронів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: