fbpx
Сьогодні
09:45 17 Лют 2024

В ЄС заявили, що зможуть для України виготовляти до 2 млн артилерійських снарядів щороку

English version here

Фото: З відкритих джерел

Європейський Союз з 2025 року матиме змогу виготовляти до двох мільйонів артилерійських снарядів для України щороку.

Про це заявив Єврокомісар із питань фінансів Йоганнес Ган в інтерв'ю газеті Augsburger Allgemeine.

Як розповів європейський посадовець, до березня 2024-го, а саме до цього терміну ЄС обіцяв передати Україні мільйон снарядів, "ми вже зможемо постачати 500,2 тисячі артилерійських боєприпасів".

"До кінця року ми матимемо настільки великі виробничі потужності, що зможемо виробляти два мільйони артилерійських снарядів з наступного року", зауважив Ган.

Єврокомісар визнав, що ЄС не зміг виконати обіцянку про постачання мільйона снарядів Україні через проблеми з виробництвом.

"Боєприпаси завжди вироблялися лише відповідно до попиту. Саме тому ми скоротили багато виробничих потужностей у минулому, і тепер нам доводиться нарощувати їх знову", – пояснив Йоганнес Ган.

Постачання Україні боєприпасів з ЄС

Нагадаємо, 3 травня минулого року Рада ЄС схвалила рішення про допомогу для України у розмірі 1 млрд євро для спільних закупівель боєприпасів та ракет.

План закупівель передбачав виділення 1 млрд євро на компенсацію постачання державам-членам, ще 1 млрд — на спільні закупівлі боєприпасів, а також збільшення виробничих потужностей у ЄС.

14 листопада міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус визнав, що Євросоюз не зможе надати Україні мільйон артилерійських снарядів до березня 2024 року.

Проте 11 січня в Єврокомісії заявили, що Європейський Союз зможе виготовити один мільйон боєприпасів для України до кінця зими 2024 року.

Згодом стало відомо, що протягом минулих місяців Європейський Союз значно наростив виробництво боєприпасів та доведе цю спроможність до 1 млн боєприпасів на рік вже у березні поточного року і до 2 млн – у 2025 році.

Також німецький виробник зброї Rheinmetall є наразі одним з основних постачальників військової техніки для України, який обіцяє поставити для ЗСУ велику кількість різноманітних боєприпасів і броньованої техніки цього та наступного року.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: