fbpx
Сьогодні
13:27 06 Лют 2024

Кулеба прокоментував необхідність збільшення поставок снарядів від ЄС: бійці на передовій чекають

English version here

Фото: Телеграм / МЗС

Україна розраховує, що Європейський Союз у найкоротший термін збільшить постачання артилерійських снарядів, оскільки є конкретне розуміння, що і як потрібно робити.

Про це глава МЗС України заявив на пресконференції з португальським колегою Жуау Гомешем Кравіньйо, який перебуває з візитом в Україні, пише Рубрика.

"Ми проговорили шляхи, яким чином Європейський Союз може збільшити постачання артилерійських снарядів до України в необхідній кількості", – сказав український очільник зовнішньополітичного відомства.

Кулеба підкреслив, що є конкретне розуміння, що і як потрібно робити. Також український міністр привітав активну позицію Євросоюзу в пошуку цих рішень.

"Одразу можу сказати, що українські солдати на передовій чекають на це рішення і будуть вдячні кожній європейській країні, яка посприяє тому, щоб якнайбільше артилерійських снарядів у найкоротший термін потрапили до України", – наголосив Кулеба.

Постачання Україні боєприпасів від ЄС

Нагадаємо, 3 травня минулого року Рада ЄС схвалила рішення про допомогу для України у розмірі 1 млрд євро для спільних закупівель боєприпасів та ракет.

План закупівель передбачав виділення 1 млрд євро на компенсацію постачання державам-членам, ще 1 млрд — на спільні закупівлі боєприпасів, а також збільшення виробничих потужностей у ЄС.

14 листопада міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус визнав, що Євросоюз не зможе надати Україні мільйон артилерійських снарядів до березня 2024 року.

Проте 11 січня в Єврокомісії заявили, що Європейський Союз зможе виготовити один мільйон боєприпасів для України до кінця зими 2024 року.

Згодом стало відомо, що протягом минулих місяців Європейський Союз значно наростив виробництво боєприпасів та доведе цю спроможність до 1 млн боєприпасів на рік вже у березні поточного року і до 2 млн – у 2025 році.

Проте інформація, скільки при цьому снарядів отримала Україна, є чутливою в умовах війни, тож її може знати єдина людина – Володимир Зеленський.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: