fbpx
Сьогодні
11:59 16 Лют 2024

Протест польських фермерів на кордоні: у ДПСУ не виключають проблеми з доставкою гуманітарних вантажів

Через акції протесту польських фермерів на кордоні з Україною є проблеми з доставкою гуманітарної допомоги.

Про це речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко сказав у ефірі телемарафону "Єдині новини", пише Рубрика.

"При тій кількості перетинів кордону, яку ми маємо на даний момент щодо руху вантажних транспортних засобів, у мене є сумніви, що учасники цієї блокади пропускають необхідну кількість гуманітарної допомоги, яка йде в Україну по всіх напрямках", — сказав Демченко.

За його словами, рух обмежений і кількість перетину кордону вантажівками дуже мала, тому на території Польщі утворилася черга.

"Скоріше за все, вони навіть не виокремлюють вантажно-транспортні засоби, які перевозять гуманітарну допомогу або інші важливі вантажі, які рухаються в Україну", — сказав речник ДПСУ.

Коли у Демченка уточнили, чи застрягла на кордоні гуманітарна допомога, відповів, що "скоріш за все так".

Крім того, в ефірі Суспільне Спротив повідомив Андрій Демченко повідомив, що наразі фіксують збільшення черг на заблокованих пунктах пропуску. Станом на ранок 16 лютого на в'їзд в Україну очікують 1400 вантажівок. Найбільші черги навпроти "Ягодина" та "Рави-Руської", найменші — на напрямках "Устилуг" та "Угринів".

"Також є черга і навпроти пункту пропуску "Краківець" — цей напрямок, нагадаю, не блокується, але звісно, що і водії, і перевізники шукають собі напрямки, де вони все ж таки можуть перетнути кордон через що і збільшується черга", – каже Демченко.

Станом на ранок у черзі до ПП "Краківець" перебуває 1750 вантажівок. За словами речника ДПСУ, там найбільша черга по всіх ділянці кордону з Польщею.

"Щодо кількості перетинів кордону на напрямках, де блокується рух, то звісно кількість вантажівок, які перетинають кордон незначна, особливо у напрямку пункту пропуску "Ягодин", – додав Андрій Демченко.

Нагадаємо, як раніше повідомляла Рубрика, польський незалежний самоврядний профспілковий союз індивідуальних фермерів "Солідарність" заявив, що 20 лютого буде заблоковано усі прикордонні переходи між Польщею та Україною, а також дороги до залізничних перевалочних станцій і морських портів.

Що відомо про експорт зерна через Польщу

Як повідомлялось раніше, в уряді Польщі хочуть активізувати перевірки товарів, які експортують з України та анонсували посилення контролю на кордоні.

Окрім того, польські аграрії 9 лютого знову розпочали блокування декількох пунктів пропуску на польсько-українському кордоні. За словами організаторів страйку з незалежної профспілки фермерів "Солідарність", блокування доріг біля пунктів пропуску триватиме впродовж місяця, до 10 березня.

А 12 лютого, у Польщі заявили, що все українське збіжжя, яке йде транзитом через Польщу до інших країн та портів, на кордоні перевірятимуть польські служби.

Попередній уряд Матеуша Моравецького з 15 вересня минулого року в односторонньому порядку запровадив ембарго на ввезення українського збіжжя (пшениця, кукурудза, ріпак, соняшник) на внутрішній ринок Польщі після того, як Єврокомісія відмовилася продовжити цю заборону на рівні ЄС. Новий уряд Дональда Туска вирішив поки не скасовувати це ембарго.

Як повідомляла Рубрика, поліція польського міста Хелм з'ясовує деталі інциденту, який стався з фурами з українським зерном біля прикордонного пункту пропуску в Дорогуську. За даними поліції, фермери, які протестували неподалік, зупинили три українські вантажівки та висипали з них зерно на дорогу.

Через блокаду українська економіка зазнала вже мільярда євро збитків, економічні втрати Польщі ще більші. Окрім того, на території Польщі померли троє українських водіїв.

 

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: