fbpx
Сьогодні
Фото 12:30 13 Лют 2024

Евакуйовані з Харківського літературного музею рукописи будуть музейниками оцифровані

Фото: Львівська облрада, Facebook

Евакуйовані рукописи Леся Курбаса, Миколи Хвильового та Івана Дніпровського оцифровують в державному історико-культурному заповіднику "Тустань".

Про це повідомив музей у Фейсбуці, пише Рубрика.

Зазначається, що до кінця лютого 2024 року у центрі "Тустань" планують оцифрувати близько 2000 предметів з евакуйованої колекції Харківського літмузею.

Фото: Львівська облрада, Facebook

Фото: Львівська облрада, Facebook

Це архіви розстріляного відродження: періодичні видання, документи, рукописи Леся Курбаса, Івана Дніпровського, Миколи Хвильового.

Пілотний центр оцифрування запрацював у межах проєкту "Кризова інвентаризація та стрибок до цифровізації музейного обліку".

Фото: Львівська облрада, Facebook

Реалізують проєкт ГО Тустань спільно із КЗ ЛОР "Адміністрація державного історико-культурного заповідника "Тустань", НеМо: Ukrainian Heritage Monitoring Lab та ГО "Український центр розвитку музейної справи".

"Ще до повномасштабного вторгнення оцифрування колекції ми почали на набагато простішому обладнанні. Завдяки співпраці з HeMo, маємо доступ до сканера, який дозволяє сканувати більш чутливі видання, оскільки має спеціальні платформи та особливі налаштування", — розповіла головна зберігачка фондів Харківського літературного музею Тетяна Рудь.

Цифровий архів стане цінним надбанням для дослідників.

Фото: Львівська облрада, Facebook

Як повідомляла Рубрика, на території історико-культурного заповідника "Тустань" з'явилися нові туристичні об'єкти, що сприятимуть інклюзивному туризму.

Довідка

Тустань — середньовічна наскельна фортеця-град і митниця ІХ—ХVІ ст., давньоруський наскельний оборонний комплекс, залишки якого розташовані в Українських Карпатах (Східних Бескидах), у Сколівському районі Львівської області, поблизу села Урич, що на південь від міста Борислава та південний схід від селища Східниця.

Унікальна пам'ятка історії, археології, архітектури та природи розташована серед лісового масиву Підгородцівського лісництва і входить до складу Державного історико-культурного заповідника "Тустань".

Тустань була оборонним та адміністративним центром, а також митним пунктом на важливому соляному шляху, що вів з Дрогобича на Закарпаття та до Західної Європи.

Нагадаємо, музей Романа Шухевича, що знаходиться в обласному центрі Львові та який зруйнували ворожі дрони, оцифрували.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: