fbpx
Сьогодні
16:30 03 Лют 2024

У Фінляндії найбільший музей "Атенеум" визнав художника Рєпіна українцем: навіщо це рішення

Фото: LK / Nadiia Fedorova

Фінський найбільший художній музей "Атенеум" у підписі під іменем художника Іллі Рєпіна змінив національність з росіянина на українця.

Про це інформує фінське видання Suomen Kuvalehti, пише Рубрика.

У чому проблема?

Як зазначають у виданні, у 2021 році фінський музей у співпраці з Третьяковською галереєю та Музеєм російського мистецтва провів велику виставку робіт Рєпіна.

На ній розповідалося про те, що художник народився на території сучасної України, але представляли його як росіянина

Фінляндія, Музей виставка Рєпіна

Фото: LK / Markku Ulander

Також журналістка Анна Лодигіна, готуючи статтю про художника, попросила надати більше інформації про його життя у Фінляндії. Кураторка надіслала їй статтю, в якій йшла мова про те, що батьки Рєпіна були росіянами та народилися в Підмосков'ї. 

Окрім того, Лукас Стасевський – один із тих, хто виступає за відновлення особистості Рєпіна, відомий у Фінляндії музикант українського походження у 2021 році також заявив, що на виставці Ateneum бракує інформації про широкі зв'язки митця з українською культурою.

"Рєпін виріс в Україні, українська тематика була невіддільною частиною його творчості, але організатори просто проігнорували це, представивши Рєпіна виключно як російського художника", наголосив музикант.

Він писав в Ateneum і порушував це питання в ЗМІ, але інформація про виставку не змінилася.

"Століттями російський підхід домінував у світі, і змінити його було майже неможливо", — підкреслив Стасевський.

Яке рішення?

Відтоді українці зверталися до музею з наміром відновити історичну справедливість.

Лодигіна надіслала докази того, що це Рєпін народився не в Підмосков'ї. Церковні документи свідчили, що батько і дід художника народилися на території  України.

"Я звернулася до заступниці директора з наукової роботи музею Рєпіна в Чугуєві Ольги Шевченко, щоб вона надіслала копії з метричних книг родини художника, як доказ, що його коріння українське, а не російське", пригадала журналістка.

Як це працює?

Після того, як росія напала на Україну, багато інших музеїв у світі також переоцінили походження художників, які вважаються російськими.

У Фінляндії ж рішення про зміну національності Рєпіна зайняло в фінського музею близько двох років з часу перших звернень після виставки у 2021-му.

Нарешті назвати Рєпіна українцем в музеї наважилися, коли готували виставку "Питання часу", до якої увійшла одна з робіт художника. Вона відкрилася в музеї після його реновації у 2022-2023 роках.

"Трохи згодом я дізналася, що під картиною Рєпіна в експозиції нової виставки написано, що він – український художник", повідомила Лодигіна.

Довідка про Рєпіна

Художник Ілля Рєпін походить із козацького роду на прізвисько Ріпа. Він народився у 1844 році у місті Чугуєві тоді Харківської губернії. Художню освіту отримав у Петербурзький Академії мистецтв.

Фото: Скріншот з сайту музею Метрополітен

Варто додати, що на цей час українські інституції культури намагаються систематизувати свій вплив, щоб відновити ідентичність діячів культури українського походження.

Так, Інститут України ініціював створення деколонізаційного посібника для українських та закордонних музеїв та закладів культурної спадщини  з фокусом на Україну. Посібник міститиме розбір конкретних прикладів і огляд найкращих практик, які дозволять читачам поставити під сумнів припущення про роль колоніальних влад в Україні. 

Нагадаємо, що Ілля Рєпін, Архіп Куїнджі, Іван Айвазовський, Казимир Малевич, Олександра Екстер та Абрам Маневич – це лише деякі приклади митців, чиї незаперечні зв'язки з Україною довгий час применшувалися Росією.

Так, у лютому 2023 року історичну справедливість стосовно України продовжив відновлювати музей Метрополітен у Нью-Йорку. Слідом за Архипом Куїнджі він назвав Іллю Рєпіна та Івана Айвазовського українськими, а не російськими художниками.

Окрім того, музей Метрополітен, який знаходиться у Нью-Йорку, перейменував картину французького імпресіоніста Едгара Дега "Російські танцівниці" на "Танцівниці в українському вбранні".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: