fbpx
Сьогодні
10:45 12 Лют 2024

Вибори в Азербайджані: ЦВК підтвердила перемогу на виборах чинного президента Алієва

Ільхам Алієв

За результатами підрахунку голосів в Азербайджані на позачергових виборах президента, що відбулися 7 лютого, перемогу отримав чинний глава держави Ільхам Алієв.

Про це передає Рубрика з посиланням на АЗЕРТАДЖ.

На засіданні Центральної виборчої комісії (ЦВК) були оголошені результати підрахунку голосів на виборах, згідно з якими Алієв отримав 92,12% – його кандидатуру підтримали загалом 4 567 458 виборців.

Інші шість "суперників" чинного президента на виборах отримали значно меншу кількість голосів. Так, кандидат на виборах Захід Орудж має за даними ЦВК 2,17%, Фазіль Мустафа – 1,99%, Гудрат Гасангулієв – 1,72%, Разі Нуруллаєв – 0,80%, Ельшад Мусаєв – 0,66% та Фуад Алієв – 0,54%.

В заяві азербайджанської ЦВК також зазначається, що явка на цих позачергових президентських виборах склала 76,43%.

Особливість виборів

На засіданні ЦВК було наголошено, що "організовані на високому рівні вибори, які вперше були проведені в умовах повного відновлення суверенітету та територіальної цілісності нашої країни, у всіх регіонах республіки, включаючи звільнені від окупації регіони, пройшли вільно, справедливо та прозоро".

У ЦВК додали, що:

"Це стало історичною подією у суспільно-політичній життя країни, що становить виняткове значення".

У відстеженні виборчих процесів взяли участь, зокрема, 790 міжнародних спостерігачів, які представляють 72 міжнародні структури та 89 країн.

Раніше у грудні минулого року президент Азербайджану Ільхам Алієв призначив позачергові президентські вибори на 7 лютого 2024 року.

До цього востаннє вибори президента Азербайджану проводилися 11 квітня 2018 року. Вони також були позачерговими.

До слова, минулого року в Азербайджані вперше провели електронний екзит-пол. За результатами перемогу на виборах вчетверте поспіль здобув чинний президент країни Ільхам Алієв із результатом у 86,53% голосів.

Нагадаємо, після операції у Карабаху президент Ільхам Алієв заявив, що у результаті антитерористичних заходів у Нагірному Карабаху Азербайджан відновив свій суверенітет.

Згодом у низці міст, які донедавна були під контролем невизнаної "Нагірно-Карабаської Республіки (Арцах)", зокрема і в столиці Ханкенді (Степанакерті), президент Азербайджану Ільхам Алієв підняв державний прапор.

Як повідомлялось, у Фінляндії на виборах переміг Александер Стубб: він підтвердив свою підтримку України.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: