fbpx
Сьогодні
09:23 12 Лют 2024

До Києва прибули представники МВФ: про що будуть переговори

До української столиці прибули представники Міжнародного валютного фонду. Під час дискусій обговорюватимуть економічну політику влади України та виклики, які стоять перед економікою.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на заяву, яку зробив Ваграм Степанян, постійний представник МВФ.

"Команда МВФ на чолі з Умою Рамакрішнан, заступником директора Європейського департаменту МВФ, розпочинає сьогодні у Києві зустрічі з представниками влади України та іншими партнерами", – йдеться в заяві.

За його словами, дискусії фокусуватимуться на цілях економічної політики влади України та викликах, що стоять перед економікою України.

Команда МВФ також братиме 13 лютого участь в інаугураційному засіданні керівного комітету Фонду розвитку потенціалу України, що адмініструється МВФ.

На цій зустрічі представників влади України, партнерів з розвитку та фахівців МВФ обговорюватимуться "пріоритети щодо посилення спроможностей України та підтримка МВФ цього важливого завдання".

Після цих зустрічей 17 лютого місія МВФ на чолі з Гевіном Греєм розпочне дискусії з представниками влади України у Варшаві у контексті третього перегляду програми розширеного фінансування, що підтримується МВФ.

Програма МВФ

Україна готує план, що включає:

  • розширення продажів внутрішніх облігацій,
  • підвищення податків,
  • скорочення видатків.

Це необхідно, щоб отримати гроші від Міжнародного валютного фонду, якщо життєво важлива допомога США залишиться заблокованою.

Голова НБУ Андрій Пишний минулого тижня зустрівся головою МВФ з Крісталіною Георгієвою та обговорив підготовку до лютневої місії для проведення третього перегляду програми EFF. Пишний сказав, що Україна опрацьовує різні сценарії, щоб зберегти макрофінансову стійкість за будь-яких умов.

Україна отримала політичні зобов'язання від партнерів щодо надання 122 млрд доларів до 2027 року. Очікується, що МВФ надасть Україні 2024 року близько 5 млрд доларів. Однак транш на 900 млрд доларів у березні може опинитися під питанням через невиконання США своїх зобов'язань.

Допомога від МВФ

Як повідомлялось, Рада виконавчих директорів МВФ 31 березня 2023 року затвердила чотирирічну програму в рамках Механізму розширеного фінансування (EFF) для України у розмірі 15,6 млрд доларів.

Нагадаємо, у липні Україна отримала від МВФ 890 мільйонів доларів із програми на 15,6 мільярда.

А 10 листопада Шмигаль повідомив про досягнення домовленості з МВФ на рівні персоналу про другий перегляд програми EFF, що уможливить виділення вже третього траншу для України за програмою фонду.

Нагадаємо, у жовтня Міжнародний валютний фонд відкрив постійне представництво у столиці, яке було закрите з початку повномасштабної війни в Україні у 2022 році.

12 грудня стало відомо, що виконавча рада МВФ затвердила другий перегляд програми EFF для України. Це дає можливість отримати третій транш у розмірі 900 млн доларів.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: