fbpx
Сьогодні
21:53 21 Гру 2023

Відтермінування виплати: країни G7 призупинили погашення Україною держборгу до 2027 року

21 грудня група офіційних кредиторів України з країн G7 та Паризького клубу погодила призупинення виплат за офіційним боргом до 2027 року.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства фінансів, пише Рубрика.

Як зазанчили у відомстві, міністр фінансів Сергій Марченко підписав 21 грудня зміни до Меморандуму про взаєморозуміння щодо призупинення виплат за офіційним боргом.

У міністерстві наголошують, що сьогоднішнє підписання дозволить продовжити до кінця березня 2027 року дію Меморандуму про взаєморозуміння щодо призупинення виплат за державним та гарантованим державою боргом з групою офіційних кредиторів України з країн G7 та Паризького клубу, який було підписано 14 вересня 2022 року.

Підписантами виступили представники урядів США, Канади, Франції, Німеччини, Японії, Великої Британії.

"Вдячний партнерам з країн G7 за розуміння потреб України в умовах війни. Досягнення сьогоднішньої домовленості про перегляд боргових зобов'язань дозволяє знизити навантаження на бюджет до кінця дії програми МВФ та заощадити валютну ліквідність для забезпечення соціальних видатків.

Це добровільне призупинення виплати боргу є частиною пакету міжнародної підтримки на суму 122 млрд доларів США, наданої партнерами України", – зазначив Марченко.

У Мінфіні підкреслили, що група офіційних кредиторів відзначила роботу Уряду України у виконанні умов програми Механізму розширеного фінансування (EFF) МВФ та впровадженні важливих реформ, у тому числі у сфері боргової політики, які стануть основою для економічного відновлення країни.

Довідка

Голова місії МВФ в Україні Гевін Грей заявив, що мораторій на виплату Україною зовнішнього боргу діятиме до 2027 року, реструктуризацію буде проведено до середини 2024 року.

"Амбіційну реструктуризацію зовнішнього комерційного боргу слід провести у першій половині 2024 року, щоб допомогти відновити стійкість боргу та водночас створити такий необхідний бюджетний простір", – сказав він.

Нагадаємо, що Міжнародний валютний фонд залежно від тривалості війни розробив для України три сценарії: базовий, негативний та позитивний. Негативний сценарій передбачає інтенсифікацію бойових дій та падіння економіки у наступному році.

12 грудня стало відомо, що виконавча рада МВФ затвердила другий перегляд програми EFF для України. Це дає можливість отримати третій транш у розмірі 900 млн доларів.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: