fbpx
Сьогодні
17:44 08 Лют 2024

"Схеми": створення так званих "республік" на Донбасі в 2004 році готували чинні українські високопосадовці

Журналісти "Схем" розшукали архівні документи, в яких фігурують низка чинних посадовців, закритої кримінальної справи Служби безпеки щодо сепаратистських рухів на сході України 2004 року.

Про це йде мова в журналістському розслідуванні.

Як зазначають журналісти, під час дослідження документів, вони знайшли інформацію про Віктора Бесчастного, який зараз обіймає посаду у Конституційному Суді.

У 2004 році він був депутатом Донецької обласної ради та одним з ініціаторів скликання надзвичайної сесії для голосування за так званий референдум "щодо надання Донецькій області статусу республіки в складі федерації".

У матеріалі журналісти зауважили, що референдум зрештою так і не відбувся, оскільки пізніше самі ж депутати його скасували. Але схожі події повторилися через десять років — у 2014 році.

Іншим фігурантом розслідування є Олександр Зац. У 2022 році, вже під час повномасштабного вторгнення, як повідомляло видання NGL.media, він виїхав за кордон як волонтер і не повернувся.

Також, у матеріалах згадують і нинішнього суддю Харківського окружного адмінсуду Владислава Єгупенка. Він був у списках виконавчого комітету Харківської області, який мав перебрати усю повноту влади від Києва. Депутати ухвалили рішення про перепідпорядкування міліції, залізниці та телебачення під особисте управління, а також зупинили перерахування коштів до держбюджету.

А чинний депутат Київської міської ради Олександр Попов був спікером на з'їзді у Сєвєродонецьку в 2004 році, де закликали створити "Українську південно-східну республіку". На з'їзді депутати міськради підписали листа до путіна, в якому просили визнати створювану ними "республіку".

На з'їзді сесії в Сєвєродонецьку була присутня й російська делегація. Її очолював посланець з посольства росії Анатолій Корсунь. Також серед делегації був присутній тодішній міський голова Москви Юрій Лужков, який закликав відібрати в України Севастополь.

Наступного дня після Сєверодонецького з'їзду і рішення Донецької облради про проведення референдуму, СБУ відкрило кримінальну справу за статтею "посягання на територіальну цілісність і недоторканність України". У 2006 році справу закрили, а обвинувачення зняли.

Нагадаємо, що напередодні повномасштабного вторгнення президент російської федерації володимир путін офіційно визнав "ЛДНР".

Довідка

28 вересня 2022 року під час повномасштабного вторгнення росії в Україну окупаційні адміністрації Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей відзвітували про остаточні підсумки "референдумів про приєднання до росії".

30 вересня відбулася так звана "церемонія підписання договорів про вступ до складу росії нових територій".

2 жовтня Конституційний суд рф схвалив пакет документів про "прийняття" окупованих "днр", "лнр", Херсонської та Запорізької областей до складу росії, навіть призначили "вибори" в "парламенти" на 2023 рік.

В Офісі президента запевнили росію та її спільників на окупованих територіях України, що псевдореферендуми не дадуть можливості легалізувати захоплення українських земель.

Раніше президент Володимир Зеленський повідомив, що після проведення так званих "референдумів" на окупованих територіях переговори з президентом рф володимиром путіним стануть неможливими.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: