fbpx
Сьогодні
16:30 05 Жов 2023

Уперше в Сполучених Штатах оштрафували компанію за космічне сміття

Фото: Девід Пол Морріс/Bloomber/Getty Images/FILE

На 150 тисяч доларів оштрафували у Сполучених Штатах Америки супутникову телевізійну компанію Dish Network за те, що вона не змогла належним чином утилізувати один із своїх супутників.

Про це інформує видання CNN.

Повідомляють, що об'єктом став супутник EchoStar-7 компанії Dish. У 2002-му році його запустили на геостаціонарну орбіту. Це простір, який починається на висоті близько 36 тис. км над Землею.

Як наголошують у виданні, американські федеральні регулятори вперше виписали такий штраф. Це відбулося після розсліування Федеральної комісії зі зв'язку (FCC).

У CNN зазначають, що в FCC схвалили план з його виведення у 2012 році. Цей план передбачав вихід супутника на висоту близько 300 км над його робочим полем.

Проте на цвинтар, де він не становив би загрози іншим активним супутникам, його вивести не змогли. Апарату не вистачило палива на борту. Тому EchoStar-7 залишився мертвим на висоті вище лише на 122 км за активну зону на геостаціонарній орбіті.

"Орбітальне сміття в космосі ставить під загрозу національні наземні та космічні системи зв'язку, збільшуючи ризик пошкодження систем супутникового зв'язку.

Тому для Комісії важливо забезпечити, щоб власники ліцензій на супутники відповідали вимогам щодо утилізації після завершення місії відповідно до їхніх дозволів", зауважують у FCC.

У Федерації комісії зі зв'язку наголосили, що такі об'єкти можуть становити ризик зіткнення з:

  • Міжнародною космічною станцією (МКС),
  • активними супутниками,
  • іншими уламками, що збільшить ризик подальших зіткнень у космосі.

Космічне сміття стає все більш актуальною проблемою для супутникових операторів. За оцінками, на орбіті Землі є майже 700 000 шматків неконтрольованого сміття розміром більше 0,4 дюйма (1 сантиметра).

Тим більше, раніше фіксували такі випадки. Наприклад, у 2021 році космічне сміття пошкодило робототехнічну руку "Канадарм2" на МКС.

Окрім того, в кінці 2022 року в останній момент американське агентство NASA скасувало запланований вихід у відкритий космос через уламки російського космічного сміття, які наблизилися до Міжнародної космічної станції.

Також вчені прогнозують, що кількість таких уламків у космосі до 2100 року може зрости в 50 разів.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: