fbpx
Сьогодні
Фото 12:29 06 Лют 2024

У Вінниці створили центр лікування болю та реабілітації: як працює це рішення

Фото: vmr.gov.ua

У Вінниці запрацював центр лікування болю та реабілітації "Прометей". Військовим у центрі послуги надаватимуть безкоштовно.

Про це повідомляє Вінницька міська рада, пише Рубрика.

У чому проблема?

Біль – це своєрідне відчуття, що виникає внаслідок сильних подразнень нервової системи. Больові подразнення сприймаються периферійними нервовими рецепторами і передаються по нервових провідниках до головного мозку.

Біль – неприємне відчуття, що негативно впливає на наше життя.

Біль може бути слабким і може доходити до агонії. Біль буває гострим та нетривалим, а може ставати хронічним.

Наразі в Україні дуже багато поранених захисників, які страждають від нестерпного, безперервного, всепоглинаючого цілодобового болю.

Проте українські медики зазначають, що в нашій країні лікування гострого та хронічного болю – ще недостатньо розвинений напрямок.

Яке рішення?

У Вінниці створили центр лікування болю та реабілітації "Прометей".

Фото: vmr.gov.ua

"Біль – не вічний, і його можна позбутися завдяки усвідомленню і розумінню, як з ним працювати», – гасло, під яким у Вінниці відкрили центр лікування болю та реабілітації "Прометей". Ініціатива його створення належить лікарям Дмитру Дмитрієву та Сергію Коваленку, а також ветерану російсько-української війни Святославу Ніколайчуку. Їм вдалося залучити донорські кошти для закупівлі необхідного обладнання, із ремонтом приміщення допомогла Вінницька міська рада", – йдеться у повідомленні.

Фото: vmr.gov.ua

Як це працює?

Зазначається, що для учасників російсько-української війни всі послуги надаватимуться безкоштовно.

Фахівці новоствореного центру займаються лікуванням фантомного та хронічного болю, а також інших видів больового синдрому.

Фото: vmr.gov.ua

Допомогу клієнтам тут надаватимуть на сучасному обладнанні, використовуючи провідні закордонні практики.

Зокрема, VR-технології, які допомагають мозку людини припинити зациклюватися на болю і переносять увагу на інші завдання. Організм людини звикає до цього стану, і фантомний біль майже зникає.

Фото: vmr.gov.ua

Наразі надання такої допомоги є вкрай актуальним, позаяк відсоток хронізації після поранення – приблизно 60-70%.

Тобто, якщо у військових було поранення, то щонайменше шестеро з десяти осіб матимуть хронічний больовий синдром. Через великий потік поранених державні медичні заклади не мають можливості займатися вирішенням цієї проблеми.

Фото: vmr.gov.ua

Фото: vmr.gov.ua

Для розвитку центру його співзасновники залучають різне фінансування – це і грантові кошти, і благодійні фонди та організації. Зокрема, ГО "Подільська агенція регіонального розвитку", ГО людей з інвалідністю "Самодопомога", Міжнародна організація з міграції ООН, Ветеранський фонд, МХП, Ротарі Клуб Вінниця, Вінницький бізнес-клуб, ГО "Вінницький бізнес-клуб", ГО "ПАРР".

Фото: vmr.gov.ua

Нагадаємо, у львівському Першому медоб'єднанні британський спеціаліст Рокас Томошаускас завершив другу місію з лікування болю.

Також повідомлялось, лікарів Івано-Франківської обласної клінічної лікарні латвійські колеги навчали новій методиці анестезії, яка дозволяє пацієнтові не відчувати болю до 12 годин.

Раніше ми розповідали, що проєкт, спрямований на підтримку центрів лікування військовослужбовців та цивільних осіб, які зазнали поранень унаслідок воєнних дій в Україні, розпочало міністерство охорони здоров'я Італійської Республіки.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: