fbpx
Сьогодні
Фото 15:55 29 Січ 2024

Івано-Франківські лікарі опанували нову методику анестезії: у чому рішення

English version here

Фото: facebook.com/okl.if.ua

Лікарів Івано-Франківської обласної клінічної лікарні латвійські колеги навчали новій методиці анестезії, яка дозволяє пацієнтові не відчувати болю до 12 годин.

Про це лікарня повідомила у Фейсбуці, інформує Рубрика.

У чому проблема?

З давніх-давен лікарі шукали для своїх пацієнтів способи полегшення страждань.

Упродовж століть відбувався активний процес пошуку ефективних засобів для знеболення та методів уведення їх в організм.

Спочатку — суміш опіуму та кореня мандрагори, згодом — оксид азоту, ефір, хлороформ та, нарешті, внутрішньовенні анестетики та прогресивні методи знеболення.

Анестезіологія пройшла тривалий і складний шлях у пошуках досконалого знеболювального препарату, що буде ефективним, безпечним, із мінімальною кількістю побічних дій тощо.

Наразі в Україні дуже багато людей зазнають поранень внаслідок російської агресії. Це як військові, так і мирне населення, які потребують хірургічного втручання.

Яке рішення?

Тому лікарі з Латвії провели фахівцям Івано-Франківської обласної клінічної лікарні майстер-клас, на якому навчали новій методиці анестезії, що дозволяє пацієнтові не відчувати болю до 12 годин.

Фото: facebook.com/okl.if.ua

"У рамках триденної міжнародної Школи регіонарної анестезії, що проходила на базі обласної клінічної лікарні, для її учасників відбувся майстер-клас від лікарів з Латвії, які навчали українських фахівців новій методиці знеболення. В трьох операційних опікового відділення, травматологічного та судинної хірургії латвійські медики провели провідникову анестезію для військових пацієнтів з травмою передпліччя, з ампутаційною куксою лівої руки та з травмою гомілково-ступневого суглобу правої ноги", – йдеться у повідомленні.

Як це працює?

За словами завідувача відділення анестезіології та інтенсивної терапії лікарні Ігоря Пулика, під час такої процедури наступає повне розслаблення кінцівки чи частини тіла, де оперують, зменшується кровотеча, пацієнтові не треба застосовувати штучну вентиляцію легенів, яку проводять лікарі зазвичай під загальною анестезією.

"Латвійські колеги показали нам, як вони працюють зі стимуплексом – стимуляторами нервів для їх пошуку і введення місцевого анестетика довкола нерва. Також ми мали змогу побачити, як це слід робити за допомогою ультразвуку на УЗД-апараті, де було чітко видно нерви, судини, і голку, яка доходить до нерва – і так вводиться анестетик", – ділиться завідувач відділення анестезіології та інтенсивної терапії обласної клінічної лікарні Ігор Пулик.

Тривалість такої анестезії становить 3-6 годин.

Фото: facebook.com/okl.if.ua

Завдяки цьому хірург може провести операцію, а пацієнт не відчуватиме болю як мінімум 10-12 годин після закінчення оперативного втручання.

Фахівці зазначають, що таке знеболення можна провести будь-де, адже воно не вимагає обладнання та додаткового персоналу.

Крім того, як відзначають фахівці, при проведенні будь-якої регіонарної анестезії, в тому числі провідникової, рани заживають значно краще, аніж після загальної анестезії.

Фото: facebook.com/okl.if.ua

"Важливо, що в умовах війни це можна зробити будь-де: в коридорі, на полі, в палатці. Це не вимагає обладнання чи персоналу – це може зробити одна людина навіть на траві, маючи лише один цей апарат. А вже коли є ультразвуковий, то не обов'язково, щоби він був експерт-класу, як тут. З допомогою переносного ультразвукового апарату – це все також можна зробити", – акцентують анестезіологи.

Цей метод планують запровадити в обласній лікарні.

"Зважаючи на військовий час, цей метод анестезії має бути запроваджений однозначно. Вважаю, що це буде остаточний крок для його впровадження в нашій області та, зокрема, в нашому закладі", – зазначає Ігор Пулик.

Довідка

Анестезія — процедура, яка блокує проведення нервових імпульсів і зменшує больову, тактильну та температурну чутливість людини. Також під час анестезії можливе зниження рефлексів і м'язового тонусу.

Метод знеболювання підбирається індивідуально залежно від зони впливу, обсягу оперативного втручання та загального стану пацієнта. Лікарі-анестезіологи виділяють такі види анестезії:

  • загальна;
  • регіонарна;
  • місцева.

Нагадаємо, у львівському Першому медоб'єднанні британський спеціаліст Рокас Томошаускас завершив другу місію з лікування болю.

Як повідомлялось раніше, у Національному реабілітаційному центрі "Незламні" українські та американські реконструктивні хірурги провели за добу три надскладні операції.

Нагадаємо, всесвітньо відомий французький кардіохірург приїхав в Україну для обміну досвідом.

Раніше ми розповідали, що проєкт, спрямований на підтримку центрів лікування військовослужбовців та цивільних осіб, які зазнали поранень унаслідок воєнних дій в Україні, розпочало міністерство охорони здоров'я Італійської Республіки.

Рубрика:
Здоров'я

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: