fbpx
Сьогодні
17:30 06 Лют 2024

Скорочення персоналу вдвічі та закінчення терміну експлуатації ядерного палива, – Гроссі та Галущенко – про проблеми ЗАЕС

Фото: Х / Rafael MarianoGrossi

На окупованій росіянами Запорізькій атомній електростанції недостатньо працівників — кількість персоналу скоротилася на половину. Крім того, на станції закінчується термін експлуатації ядерного палива і це може мати серйозний сплив на ядерну безпеку.

Про це заявили гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі та міністр енергетики України Герман Галущенко на спільній пресконференції, пише Рубрика.

"Ми піднімаємо питання достатньої кількості персоналу на майданчику. Порівнюючи з нормальною кількістю персоналу, що має бути на станції — це понад 10 тисяч, зараз ми спостерігаємо суттєве скорочення, на половину", — сказав Гроссі.

Він описав зазначив, що питання персоналу станції турбує представників агентства.

"Оператори станцій та персонал ліцензований — це дуже важливо. Ми цим дуже стурбовані, тож це питання номер один", — сказав директор МАГАТЕ.

Міністр енергетики Герман Галущенко наголосив, що мова йде про близько 400 людей, які є висококваліфікованими — це персонал, який має ліцензію на виконання, тому їх не можна просто забрати.

"Очевидно, що ті, хто їх замінятиме, вони не матимуть ліцензії і це вплине на роботу. І оскільки це вплине на роботу, то вплине загалом на функціонування цього об'єкту та ядерну безпеку", — сказав Галущенко. 

Друге вкрай питання, за словами Гроссі, це зовнішнє електропостачання енергоблоків ЗАЕС. Вже відбулося 8 повних відключень станції від електрики й кожного разу станція працювала на дизельних генераторах.

"Ще одне питання, яке нас турбує, це Каховська гребля. Минулого літа був її підрив, що спричинив зниження рівня води в річках і це впливає на рівень води у ставках для охолодження. Я спілкувався з керівництвом станції, як вони розв'язуватимуть цю проблему. Вони викопали вже 12 криниць, які повністю готують для компенсації води, якої не вистачає. Якщо розкласти всі ці аспекти, ви побачите, що немає ніякої впевненості щодо стабільності", — сказав він.

Гендиректор МАГАТЕ зазначив, що були моменти, коли представників Агентства не допускали на певні зони ЗАЕС.

"Але ми постійно наполягаємо і нам був наданий дозвіл на відвідування певних частин. Так, є певні зони для нас закриті, але ми постійно працюємо в цьому напрямку. Наполягаємо в наданні доступу", — зазначив Гроссі.

За словами директора Магате, стан ЗАЕС – "досить крихкий".

"Я б описав стан станції, як технічний досить делікатний баланс — дуже крихкий стан. По різних аспектах пройдемося. Щодо технічних робіт. Ми ще не зіштовхувалися з такою ситуацією, щоб АЕС була так надовго зупинена, тому дуже багато технічних питань і ми в процесі їх опрацювання

Галущенко зазначив, що детально обговорював технічні питання щодо ЗАЕС з директором МАГАТЕ

"Скоро буде два роки окупації станції, то кількість технічних питань зростає в геометричній прогресії. Зокрема ми говорили, що є на сьогодні питання зокрема щодо ядерного палива, яке експлуатується на станції. Термін експлуатації збігає. Що далі робити? Бо 6 років — це проєктний термін його експлуатації. На сьогодні таких претендентів не існувало і не існує. Тому треба приймати рішення, які суттєво впливатимуть на ядерну безпеку", — сказав міністр.

За словами Гроссі, питання завершення терміну експлуатації палива дуже важливе, і він обговорював його з Галущенком і головою "Енергоатому" Петром Котіним. Це питання також буде номером один у розмові директора МАГАТЕ з українським керівництвом станції та з окупаційним керівництвом ЗАЕС.

"Бо в кожному енергоблоці свої особливості, свої терміни завершення експлуатації палива, свої технічні характеристики, тому ми будемо наполягати на проведенні з нашого боку максимально глибокої оцінки", — сказав Гроссі.

За його словами, питання палива важливе, бо світ ще з таким не стикався.

"Це термін експлуатації, який вийшов, надалі виробник має сказати, чи можливо експлуатувати поза межами. Це складне питання, бо ми говоримо про двох виробників. Тобто або якщо неможливо, то треба вчиняти дії щодо вивантаження цього палива. Це має бути кваліфікований відповідальний персонал. Далі питання зберігання цього палива. Тобто це дуже складний комплекс питань", — наголосив директор МАГАТЕ.

Гроссі наголосив, що завдання місії МАГАТЕ — якісно оцінити технічний стан ЗАЕС і ситуацію на станції.

"Порушити питання, що це проблема і її потрібно вирішити. Це моя місія постійно стати питання і знаходити на них рішення. Торік, коли я був тут влітку, проблем з персоналом і з паливом не було. Але зараз вони є. Тому ми їх піднімаємо і наполягаємо на їх вирішенні. Це моя місія. Інколи ми не задовольняємося відповідями, які в нас є. Але ми не зупиняємося і рухаємося, щоб крок за кроком наближатися. Якщо росіяни не будуть слухатися, я буду наполягати", — сказав він.

Нагадаємо, як раніше повідомляла Рубрика, Генеральний директор Міжнародного агентства з ядерної енергії Рафаель Маріано Гроссі прибув з візитом до Києва: він вже зустрівся з очільниками Міністерства енергетики, Держатомрегулювання та Енергоатому.

Що відомо про ситуацію на ЗАЕС

Нагадаємо, що окупаційні війська захопили Запорізьку АЕС на початку повномасштабного вторгнення  4 березня 2022 року. Агресори не лише порушують режим експлуатації станції, а й використовують сховища для зберігання техніки та розташування живої сили.

Українські офіційні особи неодноразово повідомляли про ризики теракту на станції. Міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що рф може створити умови, які спричинять ядерний інцидент після деокупації Запорізької АЕС українськими захисниками.

Окрім того, у МАГАТЕ підтвердили наявність мін на Запорізькій АЕС, встановлених загарбниками раніше.

Також Генеральна конференція Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) схвалила резолюцію щодо негайного повернення Запорізької атомної електростанції під повний контроль України.

З моменту захоплення росіянами ЗАЕС неодноразово втрачала зовнішнє джерело живлення, на станції сталося вже сім повних блекаутів і один частковий.

Окупанти заподіяли тимчасово захопленій Запорізькій атомній електростанції (ЗАЕС) збитків на суму попередньо 30 млрд грн. Недоотримана вигода "Енергоатома" становить понад 167 млрд грн.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: