fbpx
Сьогодні
21:14 04 Лют 2024

Парламент хоче пояснень від Міноборони щодо повісток в е-кабінеті

Фото Бориса Корпусенка

Верховна Рада хоче роз'яснень від Міноборони щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Зокрема, йдеться про ідеї розсилати повістки через електронний кабінет призовника.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на заступника голови комітету Верховної ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Єгора Чернєва в ефірі телемарафону.

"Знову ж таки прибрали повістки електронною поштою, але додали повістки тепер в електронному кабінеті (військовозобов'язаних, – ред.). Чисто технічно ми хочемо почути від Міністерства оборони, як це буде виглядати, тому що не всі люди можуть чи мають доступ до інтернету та смартфони", – сказав нардеп.

Він також додав, що є питання щодо необхідності введення примусу для тих, хто виїхав за кордон. Чернєв пояснив, що мова йде про позбавлення права отримувати консульські послуги.

"Хочуть почути позицію Міністерства закордонних справ, по-перше, чи впораються консульські наші відділи з такими завданнями. По-друге, чи дійсно це дасть якісь результати, чи люди повернуться, чи ми їх втратимо назавжди", – пояснив парламентар.

Законопроєкт про мобілізацію

25 грудня Кабмін вніс до Ради законопроєкт "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби".

У ньому прописані пропозиції, зокрема, щодо:

  • ротації;
  • вручення повісток, зокрема в електронній формі;
  • обмежень для тих, хто вчасно не прибув до військових частин;
  • зміни призовного віку з 27 до 25 років;
  • відпусток для звільнених із полону та рекрутингу;
  • базової військової служби.

У пояснювальній записці зазначається, що законопроєкт має створити умови для "належного укомплектування бойових підрозділів під час відсічі збройній агресії проти України".

А 30 січня уряд повторно вніс до Верховної ради законопроєкт про мобілізацію, військовий облік та проходження військової служби. Документом, зокрема, пропонується змінити порядок її проведення.

Серед пропозицій уряд хоче, щоб повістки військовозобов'язаним надсилалися через електронний кабінет призовника. У першій версії Міноборони пропонувало, щоб повістки відправляли електронною поштою.

Також пропонують запровадити заходи впливу на ухилянтів, які можуть бути застосовані за рішенням суду.

Відповідно, за рішенням суду після звернення ТЦК передбачають:

  • тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України – на строк до виконання зобов'язань за такою вимогою;
  • тимчасове обмеження у праві керування транспортними засобами;
  • накладення арешту на кошти та інші цінності, що знаходяться на рахунках та на зберіганні у банках чи інших фінансових установах, небанківських надавачах платіжних послуг, або на електронні гроші, що зберігаються на електронних гаманцях в емітентах електронних грошей, на рахунках у цінних паперах у депозитарних установах.
Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: