fbpx
Сьогодні
16:18 29 Січ 2024

Мобілізація потребує "цифрових" рішень, співробітники ТЦК не повинні ходити вулицями у пошуках чоловіків, – Зеленський

Новий законопроєкт про мобілізацію має бути справедливим, зокрема у питаннях демобілізації та діджиталізованої мобілізації.

Про це Президент України Володимир Зеленський сказав в інтерв'ю німецькому телеканалу ARD, пише Рубрика.

«Мобілізація має відбуватися лише по справедливості», – зазначив він.

Президент акцентував, що в рамках нового законопроєкту про мобілізацію одним з найважливіших є момент демобілізації.

«Є люди, які вже 700 днів перебувають на полі бою. Я їм вдячний за захист нашої держави, як і кожен українець», – підкреслив Зеленський.

Проте глава Української держави зауважив, що, на його думку, просто вдячності від суспільства для військових замало.

«Потрібні справедливі ротації, потрібно давати широкі відпустки. Грошима все перекрити не можна, хоча заробітні плати – високі, але тим не менш потрібна справедливість у цьому напрямку», – акцентував він.

У цьому контексті Зеленський наголосив, що очікує від Міністерства оборони саме законопроєкту про справедливу мобілізацію.

Глава держави поінформував, що звернувся до військових та народних депутатів із проханням, щоб у законопроєкті також унеможливлювались «шанси ТЦК ходити по вулицях», адже вважає неправильними випадки застосування сили до чоловіків призовного віку з боку працівників військкоматів.

«Дуже неправильно, коли представники ТЦК ходили по вулицях і шукали хлопців, які не приходили до військкоматів. Але тут я хотів би, щоб ми були справедливими й чесними. Це абсолютно неправильно, вони не повинні цього робити», – заявив Президент.

За його словами, процеси мобілізації потребують сучасних і діджиталізованих рішень.

«Сьогодні є можливості застосування діджитал-формату. Ми живемо у час цифровізації. Ми дуже цифровізована країна, ми налагодили цей процес і під час Covid, і під час війни, тож немає проблем вирішити це питання сучасно», – резюмував Зеленський.

Законопроєкт про мобілізацію

25 грудня Кабмін вніс до Ради законопроєкт "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби".

У ньому прописані пропозиції, зокрема, щодо:

  • ротації;
  • вручення повісток, зокрема в електронній формі;
  • обмежень для тих, хто вчасно не прибув до військових частин;
  • зміни призовного віку з 27 до 25 років;
  • відпусток для звільнених із полону та рекрутингу;
  • базової військової служби.

У пояснювальній записці зазначається, що законопроєкт має створити умови для "належного укомплектування бойових підрозділів під час відсічі збройній агресії проти України".

4 січня Комітет Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки розпочав розгляд нового закону про мобілізацію. Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний та міністр оборони Рустем Умєров були присутніми та прокоментували цей законопроєкт, заявивши, що посилення мобілізації — це "об'єктива складова війни".

Своєю чергою Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що деякі норми законопроєкту про мобілізацію можуть суперечити Конституції.

Раніше також і заступник голови Комітету з нацбезпеки Єгор Чернєв зазначив, що у документі міститься багато спірних питань, і вони стосуються, зокрема, обмежень для ухилянтів. Він також розповів, що у Раді пропонують змінити норми про розсилання повісток через електронну пошту та відстрочку для деяких категорій населення.

Як повідомляла Рубрика, законопроєкт щодо вдосконалення мобілізації, воєнного обліку та проходження військової служби повернений назад на доопрацювання.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: