fbpx
Сьогодні
22:30 28 Гру 2023

У Києві організовували екологічну переробку новорічних ялинок: як працює це рішення

Фото: Рубрика

Після новорічних свят у Києві почнуть працювати пункти, кількість яких цьогоріч зросла, що прийматимуть новорічні ялинки для екологічного перероблення.

Про це повідомили в Київській міській держадміністрації, пише Рубрика.

У чому проблема?

Символом зимових свят є ялинка, але після цього періоду від колючих красунь, які втратили зовнішній вигляд, починають масово позбуватися. Проте, щоб не нашкодити навколишньому середовищу, потрібно робити це правильно.

"Жива ялинка, поки росте, поглинає вуглекислий газ і допомагає стримувати темпи глобального потепління. Але, якщо в січні її просто відправити на звалище, вона, як і будь-яке органічне сміття буде виділяти метан, що впливає на зміну клімату.

Двометрове дерево, розкладаючись на звалищі, викине в атмосферу 6 кілограмів CO2″, – зауважив раніше голова Національної екологічної ради України Олександр Чистяков.

Яке рішення?

Тому у столиці почнуть працювати пункти, що прийматимуть новорічні ялинки для екологічного перероблення.

Їх кількість зросла, порівняно з минулим роком.

Загалом із 4 до 31 січня в місті працюватимуть 44 пункти, куди мешканці міста можуть приносити свої ялинки. Для порівняння: торік їх було лише 17.

"Після новорічних свят закликаємо всіх, хто встановлював вдома живу ялинку, здати її на екологічну утилізацію. Для зручності киян цього року прийнято рішення збільшити кількість пунктів прийому хвойних до 44.

Такі пункти розташовуватимуться в парках і скверах столиці, а також традиційно – на території наших комунальних підприємств з утримання зелених насаджень та лісопаркових господарств", – зазначив Прокопів.

Як це працює?

Директор департаменту захисту довкілля та адаптації до зміни клімату КМДА Олександр Возний підкреслив, що, віддаючи дерева на екологічну утилізацію, кияни можуть забезпечити їм "друге життя" і допомогти навколишньому середовищу.

"Із пунктів збору ялинки та сосни потрапляють на екологічну утилізацію. Там їх подрібнюють на щепу і потім використовують для мульчування лунок молодих дерев. Це робиться для збереження вологи влітку і захисту від перемерзання коренів рослин у холодну пору року", – додав Возний.

У цих пунктах ялинки подрібнюватимуть на тріску, щоб потім використовувати для  мульчування лунок молодих дерев. Це допомагає зберігати вологу влітку і захищати корені рослин від перемерзання в холодну пору року, кажуть у КМДА.

Також там нагадали, що на утилізацію прийматимуть лише живі дерева без декоративних прикрас.

Тож здати ялинки можна буде за такими адресами:

  • У Голосіївському районі: сквер на вул. Героїв Маріуполя; сквер Небесної сотні на вул. Заболотного; КП УЗН Голосіївського району — просп. Голосіївський, 87-Г (пн-нд 08:00-20:00).
  • У Дарницькому районі: парк біля озера Лебедине; парк імені воїнів-інтернаціоналістів; парк «Позняки»; КП УЗН Дарницького району — вул. Тростянецька, 58-А.
  • У Деснянському районі: парк «Молодіжний»; парк із водними об'єктами вздовж просп. Шухевича; парк «Кіото»; КП УЗН Деснянського району — вул. Електротехнічна, 26 (пн-нд 08:00-20:00).
  • У Дніпровському районі: перетин бульв. Русанівського і бульв. Ігоря Шамо; парк біля озера Тельбін; парк біля кінотеатру «Аврора»; КП УЗН Дніпровського району — просп. Георгія Нарбута, 6 (пн-нд 08:00-20:00).
  • В Оболонському районі: парк на вул. Бережанській, 10-20; парк біля озера Йорданське; КП УЗН Оболонського району — просп. Степана Бандери, 26-А (пн-нд 07:00-20:00).
  • У Печерському районі: КП УЗН Печерського району — вул. Залізничне шосе, 61 (пн-чт 08:00-17:00; пт 08:00-16:00).
  • У Подільському районі: сквер на просп. Правди; сквер на пл. Щекавицькій; КП УЗН Подільського району — вул. Анатолія Кузнєцова, 16-А (пн-нд 08:00 – 20:00).
  • У Святошинському районі: парк «Совки»; парк «Юність»; сквер на розі вулиць Симиренка та Григоровича-Барського; сквер на вул. Котельникова.
  • У Солом'янському районі: сквер на вул. Сергія Берегового; Солом'янський ландшафтний парк; парк «Орлятко»; КП УЗН Солом'янського району — вул. Новопольова, 95-А (пн-нд 08:00-20:00).
  • У Шевченківському районі: парк «Веселка»; парк «Сирецький»; пров. Бабин Яр, 6 (пн-нд 08:00-20:00).

Також із картою пунктів прийому новорічних дерев можна ознайомитися на сайті комунального об'єднання. В пункти, навпроти яких не вказаний графік роботи, можна здати дерева в будь-який час, окрім комендантської години.

Нагадаємо, що під час новорічних свят в Україні й надалі діятиме комендантська година. Поліція обіцяє реагувати жорстко на порушення. А Юрій Ігнат зауважив, що маємо готуватися до будь-яких провокацій.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: