fbpx
Сьогодні
18:45 01 Лют 2024

Кабмін планує спростити сертифікацію операторів з розмінування

Процес розмінування поля. Фото має ілюстративний характер. Джерело: vikna.tv

Кабінет Міністрів готує проєкт постанови, який запровадить спрощену систему сертифікації операторів з розмінування.

Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль за результатами наради, пише Рубрика.

"Цьогоріч у державному бюджеті ми вперше заклали 3 млрд грн на програми гуманітарного розмінування. Дав завдання Мінекономіки з іншими дотичними органами затвердити план пріоритезації розмінування, а також подати постанову, яка врегулює порядок компенсації сільгоспвиробникам за проведене розмінування", – зазначив очільник уряду.

Шмигаль також підкреслив важливість того, щоб закупівлі послуг із розмінування були доступними для кожного сільгоспвиробника.

Для цього Мінекономіки разом із міжнародними партнерами мають напрацювати відповідний механізм, аби ним могли скористатися, зокрема, малі фермери.

Шмигаль додав, що зараз уряд готує проєкт постанови, який запровадить спрощену систему сертифікації операторів. Крім цього ведеться робота над цифровізацією цього процесу.

Що відомо про розмінування територій та сертифікацію операторів 

Перша віцепрем'єрка – міністр економіки Юлія Свириденко зазначила, що у 2023 році сапери показали гарний результат.

Тому Мінекономіки оновило План заходів із розмінування земель сільськогосподарського призначення, збільшивши площі, визначені для першочергового повернення в господарську експлуатацію. 

Протягом січня в Україні обстежили понад 21 тисяч га сільгоспземель, сертифікували нових операторів та відкрили доступ до державних стандартів у сфері протимінної діяльності.

"І вже працюючи за оновленим планом, ДСНС, ДССТ та неурядові оператори обстежили в перший місяць понад 21 тисячу гектарів землі. Враховуючи, що зима – складний період для робіт з розмінування, маємо непогані темпи", – розповіла Свириденко.

Найбільше в січні обстежено земель сільгосппризначення в:

  • Херсонській області – майже 19,7 тис. га,
  • понад 1,1 тис. га обстежено в Миколаївській області,
  • близько 200 га – в Харківській.

Крім цього, в порівнянні з кінцем минулого року в Україні збільшилась кількість сертифікованих операторів протимінної діяльності.

"В грудні минулого року в Україні було 26 сертифікованих операторів. Станом на зараз маємо вже 29 операторів. Отже, наші спроможності збільшуються. Сьогодні працюємо над тим, щоб удосконалити, цифрувати та пришвидшити процеси сертифікації", – додала віцепрем'єрка.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: