fbpx
Сьогодні
14:58 02 Лют 2024

Допомога Україні - майже €7,6 мільярда: Бундестаг ухвалив держбюджет

English version here

На засіданні 2 лютого депутати Бундестагу ухвалили в другому та відразу в третьому читанні державний бюджет на 2024 рік.

Про це передає Укрінформ, інформує Рубрика.

"За" віддали голоси 388 парламентаріїв правлячої коаліції, проти проголосували 279 депутатів.

Цього року уряд ФРН може витратити 476,81 млрд євро. Чисті запозичення мають становити 39,03 млрд євро.

На військову допомогу Україні в документі передбачені близько 7,6 млрд євро.

Поки законодавці голосували, члени Бундесрату (представництва 16 федеральних земель) чекали, щоби своєю чергою схвалити основний фінансовий документ держави. Вони, як очікується, швидко затвердять рішення Бундестагу.

Зазначається, що бюджет мав бути ухвалений раніше, але постанова Федерального конституційного суду від 15 листопада 2023 року про невідповідність першого проєкту, запропонованого урядом, змусила правлячу коаліцію переглядати документ з огляду на велику фінансову "діру", яка утворилась через заборону використовувати гроші Фонду економічної стабілізації.

Новий проєкт бюджету розглядався весь цей пленарний тиждень, протягом 4 днів, по кожному міністерству та відомству окремо, в запеклих дебатах.

Що відомо про допомогу від Німеччини останнього часу

Нагадаємо, під час 18-ї зустрічі Контактної групи з питань оборони України (формат Ramstein) міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус оголосив плани його країни щодо постачання Україні озброєнь у 2024 році: системи ППО, танки та боєприпаси.

Варто додати, що новинкою буде передача 6 багатоцільових гелікоптерів Sea King Mk41 з запчастинами вже з другого кварталу 2024 року та підготовка до того часу пілотів.

31 грудня Німеччина передала чергову партію військової допомоги Україні, в яку ввійшли броньована техніка, боєприпаси, зокрема ракети.

Міністр нагадав, що в грудні Німеччина надала ще одну систему Patriot Phased Array Tracking Radar to Intercept on Target з 56 керованими ракетами.

Пісторіус також зауважив, що останніми тижнями майже щодня через логістичний хаб у Польщі в Україну курсують транспорти з Німеччини.

Попередні зобов'язання становлять близько п'яти мільярдів євро до 2028 року. У 2024 році кошти на подальшу військову підтримку України збільшаться майже вдвічі – приблизно до 7,5 мільярдів євро.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: