fbpx
Сьогодні
17:00 02 Лют 2024

Члени Британського парламенту, пери та активісти підтримали заклики визнати Росію державою-спонсором тероризму

English version here

Фото: armyinform.com.ua

Громадська організація «Британські друзі України» оприлюднила великий звіт, в якому висвітлює напади Росії на Україну, та запустила кампанію, яка закликає визнати РФ державою-спонсором тероризму.

Члени парламенту, пери та активісти об'єднали зусилля та підтримали кампанію громадської організації «Британські друзі України», повідомляє Рубрика.

Нова кампанія — це реакція на цілеспрямовані російські удари по цивільній інфраструктурі міст України, які знищили сотні будинків і вбили багатьох цивільних, у період свят Різдва та Нового року. Одна з найбільших ракетних атак з початку війни відбулася саме на передодні нового року. Проти України, Росія використала десятків гіперзвукових ракет «Кинджал» і вбила мирних жителів у Києві та інших великих містах.

13 членів парламенту та 5 перів підписали спільний лист до міністра закордонних справ Великобританії лорда Джеймса Кемерона із закликом переглянути справу про визнання Росії державою-спонсором тероризму. 

Організація «Британські друзі України» також запустила масову кампанію з петицією, яка має на меті продемонструвати громадську підтримку та вплинути на уряд Великобританії, щоб Великобританія стала першою країною G7, яка офіційно визнала Росію державою-спонсором тероризму. 

У вересні 2023 року, уряд Великої Британії прийняв рішення визнати ПВК "Вагнер" терористичною організацією. «Група Вагнера», контрольована російською владою організація найманців, вчиняла варварські злочини як в Україні, так і щонайменше в шести африканських країнах, включаючи Малі, Лівію, Судан і Центральноафриканську Республіку.

Після смерті ватажка Євгєнія Прігожина бійці Вагнера були асимільовані в командний склад російської армії. З того часу, вона діє повністю як терористична рука російської держави. 

Член Британського парламенту від Лейбористської партії та співголова APPG України Алекс Собель прокоментував:

«Росія становить загрозу для стабільності в усьому світі й не тільки діє в Україні, але й дестабілізує нації та розпалює конфлікти на кожному континенті. Уряд Великої Британії має взяти на себе роль світового лідера та визнати Росію державою-спонсором тероризму в рамках узгодженої глобальної протидії війні Росії, яка досі триває в Україні».

Ініціативу також підтримує правозахисник Пітер Тетчелл, який протягом багатьох років сприяв численним кампаніям проти російських воєнних злочинів і порушень прав людини. 

«Те, що ми сьогодні спостерігаємо в Україні, — це державний тероризм з боку Росії. Його військові бомбардують цивільні райони та інфраструктуру, включаючи житлові будинки, лікарні, школи, церкви та супермаркети. Це воєнні злочини, які перегукуються з тим, що робили нацисти в Україні під час Другої світової війни. Я закликаю уряд Великої Британії визнати Росію державою-спонсором тероризму», сказав Тетчел.

Разом з листом і петицією британська громадська організація опублікувала звіт «Чому Росія терористична держава». У ньому задокументовано тисячі терористичних актів, скоєних російською державою. 

У звіті «Британські друзі України», зокрема наводять статистику станом на 11 січня 2024 року, надану урядом Великобританії, яка є переконливим доказом російського державного тероризму:

  • 10 200 вбитих мирних жителів;
  • 520 дітей убито і ще 1200 поранено;
  • 19 300 поранених цивільних осіб;
  • Зруйновано 167 200 цивільних будівель;
  • Зареєстровано 123 201 воєнний злочин.

Фактичні цифри можуть бути значно вищими, оскільки інформація з багатьох територій, де тривають бойові дії або які окуповані Росією, поки що недоступна чи підтверджена. Ці цифри постійно зростають, оскільки російському тероризму немає кінця.

Алекс Ренні, директор організації «Британські друзі України» та голова міської ради Гавант, зазначив:

«Воєнні злочини Росії з моменту повномасштабного вторгнення в Україну в лютому 2022 року і за понад 9 років після окупації українського Криму поза межами зла. Це зло базується на невибіркових бомбардуваннях, руйнуваннях у промислових масштабах і постійних актах тероризму, включаючи масові вбивства, масові викрадення та масові тортури цивільного населення.

Ми мали на меті зібрати в одному документі майже незліченну кількість прикладів атак, яких зазнали громадяни України за останнє десятиліття. По всій Великій Британії ми знаємо, що люди все ще підтримують Україну, і, підписавши нашу петицію, вони можуть продемонструвати свою незмінну підтримку України та протидіяти російському державному тероризму».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: