fbpx
Сьогодні
16:25 30 Січ 2024

Держмитниця запустила пілотний проєкт з постмитного контролю: у чому рішення

Фото: з відкритих джерел

Державна митна служба почала реалізацію рекомендаційно-технічного пілотного проєкту щодо здійснення постмитного контролю.

Про це повідомили у пресслужбі відомства, інформує Рубрика.

У чому проблема?

Прискорення євроінтеграційних процесів в Україні, збільшення торгівлі з європейськими країнами зумовлює постійний пошук шляхів для більш ефективного здійснення митної справи в Україні, а також підвищення рівня національної та зовнішньоекономічної безпеки країни.

Інтенсивність інтеграції України в світовий економічний простір суттєво залежить від якості її митної політики.

Митне регулювання повинно гармонійно поєднати реалізацію фіскальної функції із забезпеченням конкурентоспроможності національної економіки в умовах сучасної глобалізації.

Яке рішення?

Державна митна служба України розпочала реалізацію пілотного проєкту зі здійснення постмитного контролю.

"Держмитслужба реалізує рекомендаційно-технічний пілотний проєкт зі здійснення постмитного контролю як однієї із форм контролю, визначеної статтею 336 Митного кодексу України. Мета проєкту – практична реалізація положень статті 337-1 МКУ", – йдеться у повідомленні.

Як це працює?

Згідно з повідомленням, проведення пост-митного контролю полягає у перевірці інформації, зазначеної в митній декларації, і поданих документів.

Основними напрямами здійснення пост-митного контролю є:

  • контроль за правильністю визначення бази оподаткування;
  • контроль за правильністю класифікації товарів згідно з УКТЗЕД;
  • контроль за визначенням країни походження товарів;
  • контроль за наданням пільг в оподаткуванні, повнотою і своєчасністю сплати митних платежів;
  • контроль за достовірністю декларування вагових, кількісних і якісних показників, технічних і фізико-хімічних
  • характеристик товарів, що впливають на рівень оподаткування;
  • контроль за дотриманням визначених МКУ вимог митних режимів;
  • контроль за дотриманням суб'єктами ЗЕД положень законодавства з питань нетарифного регулювання.

"Постмитний контроль не проводиться щодо всіх митних оформлень. Проведення постмитного контролю конкретних митних оформлень здійснюється митницею за результатами застосування системи управління ризиками", – пояснюють у Дежмитслужбі.

Також, зазначають митники, здійснення постмитного контролю можливе лише щодо митних декларацій, оформлення яких завершено не пізніше ніж за 30 календарних днів до початку здійснення пост-митного контролю.

Під час проведення постмитного контролю митниця, яка здійснила митне оформлення товару, може запитати документи, які не подавались до митного оформлення, але містять відомості, що дозволяють перевірити заявлені у митній декларації дані.

"Слід зазначити, що постмитний контроль не є документальною перевіркою дотримання вимог законодавства України з питань митної справи. Податкові повідомлення-рішення за результатами проведення постмитного контролю не виносяться, – уточнюють у прес-службі Держмитниці. – Водночас результати постмитного контролю враховуються системою управління ризиками і під час відбору підприємств для проведення документальних перевірок у подальшому".

У разі ж виявлення помилок та/або невідповідностей даних митниця інформує декларанта про такі невідповідності.

Нагадаємо, що з 7 листопада цього року змінилися умови митного контролю та оформлення як імпортних, так і експортних вантажів.

Відтепер стало обов'язковим пред'явлення товарів, транспортних засобів комерційного призначення під час їх митного оформлення за митною декларацією, заповненою у звичайному порядку, в тому числі і у митному режимі експорту, митному органу оформлення.

Також повідомлялось, що з 1 грудня 2023 року на двосторонньому рівні між Україною і Європейським Союзом запроваджують Альтернативні правила походження товарів.

Окрім того, для інституційного посилення митних органів у межах адміністративного реформування Державної митної служби заплановано впровадження п'яти ключових заходів.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: