fbpx
Сьогодні
09:51 25 Січ 2024

ISW: роспропаганда використовує катастрофу Іл-76, щоб посіяти в Україні невдоволення

Місце падіння Іл-76 у Бєлгородській області. Фото: Російські телеграм-канали

російські пропагандисти використовують катастрофу Іл-76 для того, щоб посіяти внутрішнє невдоволення в Україні й підірвати бажання Заходу продовжувати надавати військову підтримку Україні.

Про це інформує Рубрика з посиланням на Інститут вивчення війни (ISW).

Військові аналітики наводять слова голови Комітету з оборони Державної думи Росії Андрія Картаполова, який заявив, що Україна навмисно збила Іл-76, знаючи, що на борту перебували українські військовополонені, і закликав призупинити всі обміни військовополоненими на невизначений термін.

Водночас заступник голови Ради безпеки росії дмитро медведєв звинуватив українську "внутрішньополітичну боротьбу" у причетності до катастрофи.

Окрім цього, міністр закордонних справ росії сергій лавров, який наразі перебуває у Нью-Йорку на засіданні Ради безпеки ООН, закликав до термінового скликання засідання РБ ООН, присвяченого цій авіакатастрофі, та звинуватив Україну у тероризмі.

ISW зазначає, що такі російські звинувачення частково мають на меті посіяти невдоволення в Україні та посилити недовіру до українського уряду, що узгоджується з іншими російськими інформаційними зусиллями, спрямованими на ослаблення України всередині країни.

Військові аналітики зазначають, що обмін військовополоненими є чутливим питанням як для росії, так і для України, і риторичні згадки про військовополонених передбачувано викликають емоційну реакцію.

Крім того, російські офіційні особи зробили необґрунтовані заяви про те, що Україна збила Іл-76 американськими або німецькими ракетними системами, ймовірно, в спробі відмовити західних партнерів України від надання Україні критично важливих систем протиповітряної оборони, необхідних для оборони.

Ключові висновки ISW за 24 січня:

  • російський військово-транспортний літак Іл-76 розбився в Бєлгородській області 24 січня.
  • російські суб'єкти інформаційного простору використовують катастрофу Іл-76 для того, щоб посіяти внутрішнє невдоволення в Україні та підірвати бажання Заходу продовжувати надавати військову підтримку Україні.
  • російські правоохоронні органи кодифікують методи ксенофобського профайлінгу, які передбачають схильність мігрантів до злочинної діяльності на тлі постійних конфліктів між російськими громадянами та натуралізованими мігрантами.
  • Головне управління військової розвідки (ГУР) України повідомило, що українські хакери нещодавно здійснили кібератаки на російську розвідувальну та комунікаційну інфраструктуру.
  • Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив під час 18-ї Української оборонної контактної групи на авіабазі Рамштайн у Німеччині, що нещодавні російські ракетні удари по Україні підкреслюють необхідність посилення української протиповітряної оборони.
  • російські та чадські офіційні особи зустрілися в москві 24 січня, припускаючи, що чад може стати наступною ціллю Кремля серед колишніх французьких колоній на африканському континенті.
  • Підконтрольний Міністерству оборони росії "Африканський корпус" 24 січня опублікував фотографії, на яких нібито зображені військовослужбовці "Африканського корпусу", що прибувають до Буркіна-Фасо.
  • НАТО оголосила 24 січня про початок навчань "Стедфаст дефендер – 2024", які триватимуть до 31 травня 2024 року.
  • Позиційні бої тривають на всьому театрі бойових дій.
  • Глава Чеченської Республіки рамзан кадиров продовжує докладати зусиль для зміцнення репутації чеченських збройних сил.
  • російська окупаційна влада створює умови для примусу до явки виборців на майбутніх президентських виборах у березні 2024 року.

Що відбулося з російським вантажним літаком Іл-76

Раніше Рубрика писала, що у Бєлгородській області російської федерації упав після зльоту ворожий військовий літак Іл-76.

За заявами міноборони рф, на борту якого можливо знаходилися українські військовополонені.

Згодом стало відомо, що усю необхідну інформацію щодо російського літака Іл-76, який впав у росії, збирає та аналізує український координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими та інші профільні структури: у рф стверджують, що на борту були українські полонені.

Своєю чергою український омбудсмен Дмитро Лубінець закликав не робити передчасних висновків щодо загибелі українських полонених.

Варто додати, що у ГУР підтвердили, що саме 24 січня готувався обмін полоненими з росією: його призупинили.

В Офісі Президента заявили, що прокоментують інформацію щодо Іл-76 пізніше.

Генштаб ЗСУ зробив першу заяву на тлі падіння Іл-76 у росії.

У ГУР зазначили, що запланований між Україною та росією обмін військовополоненими не відбувся. Хоча українська сторона свою частину домовленостей виконала.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: