fbpx
Сьогодні
15:57 24 Січ 2024

Недовіра до управління: українська кіноспільнота закликала перенаправити кошти з підтримки Держкіно на ЗСУ

До президента Володимира Зеленського, уряду та Верховної Ради звернулися десятки представників української кіноспільноти з закликом перенаправити кошти Держкіно на потреби Сил оборони, оскільки вони не недовіряють керівництву агентства через "системний непрофесіоналізм та недоброчесність".

Про це мова йде у відкритому листі, який підписали вже 7 громадських організацій та майже 90 окремих кінодіячів, пише Рубрика.

Варто підкреслити, що у держбюджеті на 2024 рік на Державне агентство України з питань кіно запланували 618,3 мільйона гривень.

З них 589,6 мільйона гривень має піти на державну підтримку кінематографії.

Підписанти заявляють, що роки "некомпетентної та недоброчесної роботи" керівництва Держкіно свідчать, що виділені кошти "будуть використані неефективно та із численними порушеннями".

Заявники нагадують, що протягом останніх чотирьох років на ім'я президента, прем'єра та міністра культури направляли щонайменше три відкритих звернення, які підписали основні кіноорганізації країни й сотні кінематографістів.

У цих зверненнях були викладені факти порушень законодавства та неефективного використання бюджетних коштів.

Окрім того, кіноспільнота неодноразово закликала до відставки з посади голови Держкіно Марину Кудерчук. Їй закидають:

  • "руйнування системи державного регулювання галузі",
  • "дискредитацію посади держслужбовця",
  • "завдання шкоди українському суспільству та іміджу України у світі".

Загалом підписанти закликають:

  • перенаправити заплановані на 2024 рік на підтримку кінематографії бюджетні кошти на потреби Сил оборони (окрім визначених законодавством зобов'язань Держкіно);
  • звільнити керівництво Держкіно;
  • провести прозорий конкурс на посаду нового очільника Держкіно і членів Ради з державної підтримки кінематографії в установленому порядку і під контролем громадськості;
  • розробити у прозорому процесі новий проєкт Стратегії розвитку кіно за участі громадськості.

Нагадаємо, що український фільм "20 днів у Маріуполі" потрапив у номінанти Американської кіноакадемії на премію "Оскар".

Окрім того, на Берлінському міжнародному кінофестивалі, який пройде з 15 до 25 лютого, відбудеться декілька прем'єр українських фільмів.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: