fbpx
Сьогодні
Фото 22:30 22 Січ 2024

Суд арештував сина Гринкевича з можливістю застави у розмірі понад 500 мільйонів гривень

Фото: Олександр Магула/Суспільне

Печерський районний суд Києва провів засідання, на якому обрав запобіжний захід сину львівського бізнесмена Ігоря Гринкевича — Роману Гринкевичу. Йому призначили тримання під вартою до 17 березня з альтернативою у вигляді застави розміром понад 500 мільйонів гривень.

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на Суспільне.

Роман Гринкевич та його адвокат від спілкування з журналістами та коментарів до початку судового засідання відмовились. Затриманий зазначив, що говоритиме лише після завершення засідання, оскільки його словам можуть бути використані проти нього.

Обрання запобіжного заходу Роману Гринкевичу.

Фото: Олександр Магула/Суспільне

Після початку засідання сторона захисту Гринкевича подала клопотання до апеляційного суду для визначення підсудності. Прокурор Ярослав Гаврищук заявив, що вважає це затягуванням судового процесу. Він наголосив, що обвинувачення проситиме суд відправити Романа Гринкевича під варту з альтернативою у вигляді застави в розмірі понад 500 мільйонів гривень.

"Він може переховуватись, знищувати документи, впливати на свідків. Вчинити інше кримінальне правопорушення. Він не зʼявлявся до слідчого з повістками", — підкреслив прокурор.

Гаврищук додав, що, за даними слідства, бізнесмен Ігор Гринкевич, батько Романа Гринкевича, визначив співучасників та зорганізував їх. Він стверджує, що на Романа, як співорганізатора, покладались керівництво компанією, використання зв'язків та залучення на приймання товарів.

Обрання запобіжного заходу Роману Гринкевичу.

Фото: Олександр Магула/Суспільне

"Роман погодився на участь відведених функцій. Він увійшов до створеної Ігорем організації. В січні-лютому 2023 року Гринкевич спільно з іншими, з січня по грудень 2023 року завдали збитків на загальну суму у понад 94 мільйони гривень", — зазначив він.

Захисник затриманого стверджує, що Роман Гринкевич не отримував судових повісток, не мав наміру переховуватись від слідства та не намагався виїхати за межі України. Адвокат додав, що сторона захисту вимагатиме для Романа Гринкевича запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту.

Обрання запобіжного заходу Роману Гринкевичу.

Фото: Олександр Магула/Суспільне

Під час виступу в суді Роман Гринкевич заявив, що не розуміє змісту висунутих на його адресу звинувачень.

"З приводу якості товарів — насправді дуже смішно, оскільки я просто бачу, що слідчі і прокуратура не в курсі, як приймаються товари Міністерством оборони. Для того, щоб здати ту чи іншу одиницю товару, підприємство затверджує робочий зразок по цій одиниці, який затверджують кілька профільних департаментів і управлінь Міністерства оборони. В цьому залучені близько 15 представників як Збройних сил, так і Міністерства оборони та інших профільних структур. І все, що здається, здається по чітко затвердженому зразку", — зазначив він.

Роман Гринкевич додав, що не планував і не планує залишати територію України, а натомість збирається "відстоювати свою честь і доводити правоту".

Роман Гринкевич — п'ятий підозрюваний в участі у злочинному угрупованні та шахрайстві, вчиненому в умовах воєнного стану в особливо великих розмірах, у межах справи про постачання неякісного одягу для ЗСУ.

У понеділок зранку, 22 січня, правоохоронці затримали сина підсудного бізнесмена Ігоря Гринкевича – Романа, який намагався перетнути кордон в Одеській області. Обох Гринкевичів (та ще трьох фігурантів) підозрюють в постачанні для української армії неякісного одягу на 1 млрд грн.

Що відомо про справу Грінкевича

Варто зазначити, що у розпал війни, коли кожна копійка спрямована на оборону країни. Проте деякі особи знаходять способи збагатитися за рахунок державних закупівель, зокрема компанії родини Юрія Гринкевича, колишнього заступника Міністра оборони України, які виграли тендерів Міноборони на загальну суму понад 3,2 млрд грн.

Юрій Гринкевич хоч і звільнився з посади заступника міністра у 2020 році, але, схоже, зберіг вплив у Міністерстві оборони. Його брат Олег Гринкевич є засновником та бенефіціаром низки компаній, які регулярно беруть участь у тендерах Міноборони.

Ми писали в кінці року, що працівники Державного бюро розслідувань затримали львівського бізнесмена, який був одним з найбільших постачальників Міністерства оборони: він пропонував 500 тисяч доларів США одному із керівників Головного слідчого управління ДБР.

Як повідомили у відомстві, за хабар підприємець хотів повернути майно підконтрольних йому компаній, яке було вилучене у рамках кримінального провадження. За даними "УП", мова йде про Ігоря Гринкевича.

Саме ж провадження стосувалося оборудок із закупівлями одягу та білизни для ЗСУ під час яких Міноборони було завдано понад 1 млрд грн збитків.

Загалом же компанії бізнесмена виграли 23 тендери на постачання Міноборони одягу на понад 1,5 млрд грн. Втім, багато контрактів не було виконано, а деякі не в повному обсязі або за завищеними цінами.

Гринкевичу оголосили підозру за ч. 3 ст. 369 ККУ (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі). Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк до 8 років.

Також 30 грудня Печерський районний суд міста Києва обрав Гринкевичу запобіжний захід. Його взяли під варту з альтернативою у вигляді застави в розмірі понад 420 мільйонів гривень. Наразі підприємець лишається під арештом.

Наразі Міноборони вирішило розірвати всі договори з компаніями, пов'язаними зі скандальними Гринкевичами.

А Суд заарештував майно скандального львівського бізнесмена Гринкевича. Наразі правоохоронці перевіряють причетність колишніх посадовців Міністерства оборони до оборудок з компаніями бізнесмена.

19 січня Печерський райсуд Києва призначив другому фігуранту справи щодо поставок неякісного одягу для ЗСУ, у якій фігурують бізнесмен Ігор Гринкевич і його син Роман, арешт із можливістю застави у розмірі понад 500 мільйонів гривень.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: