fbpx
Сьогодні
12:59 11 Січ 2024

Суд заарештував майно скандального львівського бізнесмена Гринкевича

Фото: З соціальних мереж

Майно скандального бізнесмена Ігоря Гринкевича було заарештоване. Його підозрюють у масштабному розкраданні грошей на потреби військових ЗСУ. Наразі правоохоронці перевіряють причетність колишніх посадовців Міністерства оборони до оборудок з компаніями бізнесмена.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на джерела у правоохоронних органах, інформує Рубрика.

Зазначається, що у межах розслідування за фактом здійснення поставок товарів для потреб Міноборони провели обшуки вдома та на роботі бізнесмена, у директорів та офісах підконтрольних йому компаніях.

Було заарештовано:

  • нерухоме майно,
  • автівки преміумкласу, які перебувають у власності сім'ї бізнесмена,
  • майно та рахунки підконтрольних йому компаній.

Правоохоронці також отримали висновки експертів, які встановили, що вся поставлена продукція компаніями Гринкевича у 2023 році, не відповідає якісним характеристикам та неможлива для використання ЗСУ.

Наразі співробітники ДБР перевіряють причетність колишніх посадовців Міністерства оборони до оборудок з компаніями Ігоря Гринкевича.

"Аналіз зовнішньоекономічних контактів та митних документів вказаних підприємств виявив факти завищення вартості товарів, поставлених для МОУ. Перевіряється причетність до оборудок колишніх посадовців Міноборони, які не проводили жодних юридичних дій для забезпечення виконання або розірвання договорів", – повідомили в ДБР.

Держбюро розслідувань також підтвердило, що для відшкодування причинених збитків було арештоване майно, автомобілі бізнесмена та його сім'ї, а також майно та рахунки підконтрольних йому компаній.

Що відомо про справу Грінкевича

Варто зазначити, що у розпал війни, коли кожна копійка спрямована на оборону країни. Проте деякі особи знаходять способи збагатитися за рахунок державних закупівель, зокрема компанії родини Юрія Гринкевича, колишнього заступника Міністра оборони України, які виграли тендерів Міноборони на загальну суму понад 3,2 млрд грн.

Юрій Гринкевич хоч і звільнився з посади заступника міністра у 2020 році, але, схоже, зберіг вплив у Міністерстві оборони. Його брат Олег Гринкевич є засновником та бенефіціаром низки компаній, які регулярно беруть участь у тендерах Міноборони.

Ми писали в кінці року, що працівники Державного бюро розслідувань затримали львівського бізнесмена, який був одним з найбільших постачальників Міністерства оборони: він пропонував 500 тисяч доларів США одному із керівників Головного слідчого управління ДБР.

Як повідомили у відомстві, за хабар підприємець хотів повернути майно підконтрольних йому компаній, яке було вилучене у рамках кримінального провадження. За даними "УП", мова йде про Ігоря Гринкевича.

Саме ж провадження стосувалося оборудок із закупівлями одягу та білизни для ЗСУ під час яких Міноборони було завдано понад 1 млрд грн збитків.

Загалом же компанії бізнесмена виграли 23 тендери на постачання Міноборони одягу на понад 1,5 млрд грн. Втім, багато контрактів не було виконано, а деякі не в повному обсязі або за завищеними цінами.

Гринкевичу оголосили підозру за ч. 3 ст. 369 ККУ (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі). Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк до 8 років.

Також 30 грудня Печерський районний суд міста Києва обрав Гринкевичу запобіжний захід. Його взяли під варту з альтернативою у вигляді застави в розмірі понад 420 мільйонів гривень. Наразі підприємець лишається під арештом.

Наразі Міноборони вирішило розірвати всі договори з компаніями, пов'язаними зі скандальними Гринкевичами.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: