fbpx
Сьогодні
14:45 22 Січ 2024

На Житомирщині відкрили перший мобільний реабілітаційний модуль: як працює це рішення

English version here

Фото: Міністерство охорони здоров’я України

У місті Овручі, що в Житомирській області, запрацював мобільний реабілітаційний модуль для постраждалих від війни.

Про це повідомили у Міністерстві охорони здоров'я України, інформує Рубрика.

У чому проблема?

Сьогодні під час воєнних дій на території України військові та цивільні щоденно отримують значні травми, які, на жаль, призводять до інвалідності різних ступенів, до втрати здоров'я і працездатності. Саме ці люди зараз потребують найбільшої уваги, турботи та допомоги.

Важливими аспектами їхнього життя після травми стають лікування, різні види реабілітації, відновлення втрачених функцій організму або їх компенсація. 

Медична реабілітація — це перший етап у процесі відновлення і повернення людини до повноцінного життя. Однак центрів реабілітації в країні не вистачає, оскільки через повномасштабну війну з росією поранення отримують або вже отримали тисячі військових.

Яке рішення?

На Житомирщині в місті Овручі запущено мобільний реабілітаційний модуль для постраждалих від війни.

Фото: Міністерство охорони здоров'я України

Як це працює?

Відтепер в Овручі послуги із відновлення людини стали ще доступнішими.

Містяни, які постраждали внаслідок повномасштабної війни зможуть:

  • отримати психосоціальну допомогу,
  • пройти фізичну реабілітацію.

"Такі модулі — приклад доступних та якісних амбулаторних послуг із відновлення людини. Коли будь-який пацієнт, який потребує довготривалої реабілітації може її отримати у себе в громаді", – йдеться в повідомленні.

Звісно, це лише початок — до кінця року проєкт планує значно розширитись. Адже один із основних пріоритетів Міністерства охорони здоров'я — накрити реабілітаційною "парасолькою" всю країну.

Щоб у будь-якому селі, селищі та місті можна було отримати відповідні послуги.

"Політика героїв — пріоритет для нашої держави. Це про повагу до наших захисників не на словах, а на ділі. Саме для цього ми працюємо над тим, аби зробити реабілітаційну та психосоціальну допомогу доступною по всій країні. Дуже важливою є залученість місцевої влади, адже після стаціонарної реабілітації пацієнт повертається додому в свою громаду. Такі рішення як мобільні реабілітаційні модулі дають можливість продовжувати процес відновлення амбулаторно — у комфортних умовах. Приклад в Овручі демонструє, як це може працювати у громадах по всій Україні", — зазначає міністр охорони здоровʼя України Віктор Ляшко.

Такі реабілітаційні модулі є не лише в Овручі. Їх прототипи вже працюють у Києві та Рівному.

Завдяки невеликим витратам на виробництво та швидкості встановлення, подібний формат реабілітаційних просторів можна масштабувати в межах країни.

Фото: Міністерство охорони здоров'я України

Наразі виробничі можливості соціальної франшизи складають 40 модулів на рік.

Мобільні реабілітаційні модулі, в першу чергу, орієнтовані на людей, які постраждали внаслідок повномасштабної війни, розв'язаної росією: ветеранів, ветеранок, їхніх родин й цивільних осіб.

Це мультифункціональний безбарʼєрний простір, де людина може відновитись, як фізично, так і психологічно.

В усіх модулях працюють мультидисциплінарні команди, які складаються з:

  • фізичного терапевта,
  • логопеда,
  • кейс-менеджера,
  • психолога,
  • інших фахівців.

Фахівці такого мобільного модулю допомагають пацієнтам із фізичною реабілітацією, протезуванням, відновленням мовлення.

Також, за потреби, надають:

  • психологічну підтримку,
  • юридичний супровід ,
  • консультації щодо навчання,
  • перекваліфікації,
  • працевлаштування.

За словами ветерана Андрія Олійчука, реабілітація в громаді — надзвичайно важлива складова процесу повернення до повноцінного життя після поранення чи травми:

"Головна допомога команди, яка займалася зі мною, окрім фізичного відновлення, полягала в подоланні емоційних та психологічних труднощів. На мою думку, на етапі, коли ти повертаєшся до повноцінного соціального життя, дуже важливо отримати допомогу та підтримку різного характеру. І дуже зручно, коли це можна зробити в одному місці в твоєму населеному пункті", — зазначив захисник України.

Слід зазначити, що подібні реабілітаційні модулі повністю відповідають концепції МОЗ із розбудови системи реабілітації. Вони інтегруються у місцеву систему охорони здоров'я та контрактуються Національною службою здоров'я України.

Щоб стати пацієнтом реабілітаційного модуля в Овручі необхідно перейти на сторінку сайту соціальної франшизи та заповнити онлайн-форму.

Після чого його представники зв'яжуться із заявником, підберуть зручний час для візиту та супроводжуватимуть впродовж всього процесу реабілітації.

Нагадаємо, у Рівному в обласній клінічній лікарні імені Юрія Семенюка запрацював центр реабілітації. Там зможуть лікувати військових після травм та поранень. Також реабілітацію зможуть проходити цивільні українці.

Також у Дніпрі частково готовий до роботи реабілітаційний центр. Тут щорічно зможуть відновлювати здоров'я більше тисячі військових і цивільних.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: