fbpx
Сьогодні
22:48 21 Січ 2024

Посилення контролю за агропродукцією з України просять у влади румунські фермери

Румунські фермери звернулися до влади з вимогою підтримати на засіданні Ради ЄС з питань сільського господарства й рибальства посилення контролю за перевезеннями агропродукції з України територією країн Євросоюзу.

Як інформує Рубрика, про це йдеться у листі Альянсу з питань сільського господарства та співробітництва, пише місцеве видання Digi24.

Альянс, який обʼєднує кілька фермерських організацій, надіслав свого відкритого листа:

  • президенту Клаусу Йоганнісу,
  • прем'єр-міністру Марчелу Чолаку,
  • міністру сільського господарства Флоріну Барбу.

Зазначається, що у ЄС 23 січня ухвалюватимуть рішення щодо забезпечення "виживання європейських фермерів" завдяки поновленню «торговельних заходів» стосовно сільськогосподарської продукції з України.

На тлі цього Асоціація до 30 квітня пропонує створити європейську систему, яка фіксуватиме пункт призначення української агропродукції ще до в'їзду на територію країн ЄС для транзиту, імпорту тощо.

За пропозицією фермерів, товар зважуватимуть, а ці дані вноситимуть у систему, яка буде доступною для "будь-якої зацікавленої особи".

Це, на їхню думку, гарантуватиме, що продовольство у повному обсязі досягне кінцевого пункту.

Також члени пропонують запровадити граничні значення імпорту на основі річних або квартальних показників за 2021-2022 роки.

А от надлишок, який перевищуватиме встановлене значення, просять експортувати за межі ЄС.

Серед іншого — румунські фермери вимагають оповіщення європейських органів влади й автоматичної активації "запобіжників" на національному рівні у разі порушення чинного законодавства власниками та перевізниками агропродукції на території будь-якої країни-члена.

Видання зазначає, що у листі фермерів ідеться не лише про продовольство з України, вони мають й інші вимоги.

Альянс закликає "розв'язати основні проблеми" до 24 січня.

"Інакше ви всі троє (президент, прем'єр-міністр та міністр сільського господарства) повинні взяти на себе відповідальність і нести наслідки за посилення протестів у Румунії та інших країнах-членах (ЄС)", — йдеться у листі.

Також у зверненні зазначається, що надалі фермери країн Євросоюзу можуть почати блокувати діяльність європейських посадовців у Брюсселі.

Що відомо про "зернову кризу"?

У вересні 2023 року Єврокомісія вирішила не продовжувати обмеження щодо української продукції. Натомість Україна зобов'язалася затвердити контроль за експортом чотирьох груп товарів — пшениці, кукурудзи, ріпаку й соняшнику, — щоб запобігти ринковим спотворенням у сусідніх країнах.

А втім, це все одно не влаштувало Угорщину, Польщу та Словаччину. Вони втрьох оголосили, що попри рішення Єврокомісії односторонньо продовжують заборону на імпорт українського зерна.

Тож Україна подала позови до Світової організації торгівлі (СОТ) з вимогою провести консультації зі Словаччиною, Польщею та Угорщиною. Речник польського уряду Пйотр Мюллер заявив, що попри ці позови його країна не змінить позиції щодо ембарго на українську агропродукцію.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: