fbpx
Сьогодні
09:59 16 Січ 2024

Імпорт українського зерна: пʼять країн ЄС просять ввести мито

До Європейської комісії надіслали  листа міністри сільського господарства Угорщини, Болгарії, Польщі, Румунії та Словаччини з проханням запровадити імпортне мито на українське зерно через "недобросовісну конкуренцію".

Про це пише Reuters із посиланням на Міністерство сільського господарства Угорщини, повідомляє Рубрика.

Міністри пʼяти європейських країн закликають Єврокомісію вжити заходів через дешевшу сільськогосподарську продукцію з України, яка, як зазначається, виштовхує європейських фермерів з їхніх традиційних експортних ринків.

Підписанти стверджують, що виробляють значно більше пшениці та кукурудзи, ніж їм потрібно, що є ключовим для безпеки харчових продуктів у Європі та стратегічного суверенітету ЄС.

"Ось чому Брюссель має ввести заходи, які захищають ринки держав-членів, що межують з Україною, допомагаючи їм повністю використати їхній експортний потенціал. Одним із них може бути запровадження імпортних мит на найбільш чутливу сільськогосподарську продукцію", — йдеться у листі.

За словами міністрів, фермери цих країн "зазнали значних збитків" після того, як торік Євросоюз призупинив імпортні квоти та мита на зерно з України. Тому міністри закликають Єврокомісію перевірити, чи відповідають стандартам ЄС українські правила виробництва.

Що відомо про "зернову кризу"?

У вересні 2023 року Єврокомісія вирішила не продовжувати обмеження щодо української продукції. Натомість Україна зобов'язалася затвердити контроль за експортом чотирьох груп товарів — пшениці, кукурудзи, ріпаку й соняшнику, — щоб запобігти ринковим спотворенням у сусідніх країнах.

А втім, це все одно не влаштувало Угорщину, Польщу та Словаччину. Вони втрьох оголосили, що попри рішення Єврокомісії односторонньо продовжують заборону на імпорт українського зерна.

Тож Україна подала позови до Світової організації торгівлі (СОТ) з вимогою провести консультації зі Словаччиною, Польщею та Угорщиною. Речник польського уряду Пйотр Мюллер заявив, що попри ці позови його країна не змінить позиції щодо ембарго на українську агропродукцію.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: