fbpx
Сьогодні
21:00 19 Січ 2024

Польські аграрії анонсували масштабний протест через імпорт з України

Фото: Антикор

У Польщі 24 січня відбудеться великий протест фермерів, які виступають проти імпорту сільськогосподарської продукції з України. Протестувальники заблокують дороги в країні тракторами.

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на польське видання Rolnik Info.

Акція протесту триватиме дві години — з 12 до 14 години вдень. За словами речника профспілки польських фермерів Адріана Вавжиняка, вона відбудеться через «складну ситуацію» у сільському господарстві Польщі.

«Ми не можемо конкурувати з Україною, тому очікуємо, серед іншого, запровадити квоти, які існували до війни. Українське зерно має йти туди, куди йому місце — на ринок Азії чи Африки, а не в Європу», — сказав він.

Польська Національна рада аграрних палат підтримала протест, заявивши, що його мета — тиск на Єврокомісію, щоб та змінила свою політику щодо «неконтрольованого надходження» української агропродукції до ЄС.

"Від імені правління Національної ради сільськогосподарських палат я підтримую акцію протесту, оголошену Солідарністю RI 24 січня 2024 року, і закликаю фермерів долучитися до спільно організованих заходів, – заявив президент Національної ради сільськогосподарських палат Віктор Шмулевич.

Протестувальники також хочуть скасування Європейського зеленого курсу (Green Deal), у якому вони вбачають загрозу скорочення виробництва через додаткові екологічні вимоги.

Усе це, кажуть у Національній раді аграрних палат, призведе до «ліквідації багатьох сімейних ферм та погіршення становища фермерів».

Що передувало?

Єврокомісія готує проєкт постанови про продовження безмитної торгівлі з Україною до червня 2025 року. Мінагрополітики Польщі вимагає змінити положення в постанові та запровадити механізм, який би захистив польських фермерів.

Польща вимагає, серед іншого, прискорення процедур захисних положень, включно з можливістю застосування регіональних «захисних заходів», якщо ринкова проблема торкається не всього ЄС, а окремої держави-члена ЄС або регіону.

На думку міністра сільського господарства Польщі Чеслава Секерського, повна лібералізація торгівлі з Україною, запроваджена ЄС після початку великої війни, мала «контрпродуктивний ефект».

Як повідомляла Рубрика, уряд Польщі 6 січня домовився з фермерами, які блокували дорогу поблизу пункту пропуску "Медика-Шегині" на польсько-українському кордоні, про призупинення протесту в цьому місці на невизначений період і реалізацію усіх вимог фермерів.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: