fbpx
Сьогодні
14:39 17 Січ 2024

У НАТО запевнили, що Україна буде однією з головних тем на саміті у Вашингтоні

Фото: facebook.com/MNS.GOV.UA

Під час наступного саміту лідерів країн Північноатлантичного Альянсу, який відбудеться у Вашингтоні у липні 2024 року, Україна буде одним з пріоритетів.

Про це пише Рубрика, посилаючись на заяву заступника генерального секретаря НАТО Мірчі Джоане.

"На цьогорічному саміті у Вашингтоні ми підемо далі. Будемо робити все необхідне для забезпечення безпеки наших людей, наших націй і міжнародної системи, заснованої на правилах", – зазначив представник Альянсу.

Як зауважив Джоане, на саміті обговорять посилення колективної оборони, особливо протиповітряної та протиракетної оборони. Підтримка України також буде один з пріоритетів саміту.

"Перше засідання Ради НАТО-Україна у форматі начальників генеральних штабів є ще одним свідченням нашої постійної підтримки цієї нації, адже українці також борються разом з нами. І ми будемо ще тісніше співпрацювати з нашими партнерами по всьому світу", – заявив заступник генерального секретаря.

Що відомо про зустріч лідерів країн НАТО

17-18 січня у Брюсселі відбудеться засідання найвищого військового органу НАТО – Військового комітету альянсу.

"Нам потрібна військова трансформація НАТО", – сказав Бауер, відкриваючи дводенну зустріч керівників національних оборонних відомств у Брюсселі.

Він зазначив, що в минулому уряди і компанії НАТО жили в епоху, коли все було вдосталь, передбачувано, контрольовано та зосереджено на ефективності.

Бауер пообіцяв продовжувати допомогу НАТО Україні.

"Україна матиме нашу підтримку кожного наступного дня, тому що результат цієї війни визначить долю світу", – сказав він.

Своєю чергою, Володимир Зеленський 16 січня попередив, що коливання Заходу у підтримці Києва та побоювання ескалації війни з росією можуть продовжити бойові дії на роки.

Також у Брюсселі 17 лютого запланована перша зустріч Ради Україна-НАТО у форматі командувачів Збройних сил. Участь у ній візьме головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, він виступить в онлайн-режимі.

Нагадаємо, Рада Україна-НАТО – це форум, у рамках якого можуть відбуватися консультації між нашою країною та країнами-членами Північноатлантичного альянсу на різних рівнях. Ключовими предметами обговорення таких засідань є питання безпеки, зокрема війна Росії проти України.

Раду Україна-НАТО започаткували на Вільнюському саміті у 2023 році як один з трьох елементів пакету допомоги, що наближає Київ до Альянсу.

До пакету також увійшла багаторічна програма допомоги, покликана сприяти Збройним силам України у досягненні цілковитої оперативної сумісності зі збройними силами держав-членів Альянсу.

Раніше Рубрика повідомляла, що у січні 2024 року відбудеться перше засідання начальників Генеральних штабів у форматі Ради Україна-НАТО, де обговорять загарбницьку війну росії проти України, ситуацію на фронті та подальшу підтримку України з боку Альянсу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: