fbpx
Сьогодні
19:28 15 Січ 2024

Суд відхилив апеляцію УПЦ МП та повернув палац Терещенків державі

Фото: Вікіпедія

Апеляційний суд залишив без змін рішення Господарського суду Житомирської області, згідно з яким палац Терещенків на Житомирщині повернули у власність держави.

Про це повідомили в Міністерстві культури та інформаційної політики, передає Рубрика.

Тепер УПЦ МП має передати пам'ятку архітектури, яка розташована в селищі Червоному, у власність державі.

У Мінкульті заявили, що виступили третьою стороною під час судового процесу.

Нагадаємо, ще в серпні Господарський суд Житомирської області ухвалив передати державі палац Терещенків, однак це рішення оскаржувала УПЦ МП.

Пам'ятка понад 20 років перебувала у власності Свято-Різдва Христового Червонського жіночого монастиря, який входить до УПЦ МП. Будівлю передали в безоплатне користування монастиря ще у 2000 році за рішенням селищної ради.

Довідка про палац Терещенків

Палац Терещенків у Червоному збудований на початку XIX століття в неоготичному стилі на замовлення польського шляхтича Адольфа Норберта Еразма Грохольського, що володів селом.

Після його смерті палац перейшов у власність мецената й цукрового промисловця Миколи Терещенка. Після приходу більшовиків там був сирітський притулок, а згодом — фабрично-заводське училище.

Палац входить до реєстру культурної спадщини місцевого значення.

Нині будівля перебуває в напівзруйнованому стані. У селищній раді стверджували: якщо замок повернути у власність громади — можна буде домогтись того, щоб він став культурною спадщиною національного рівня і був відреставрований.

Раніше Рубрика повідомляла, що у Житомирській області в селі Дениші встановили стенд 3D-візуалізації біля зруйнованої садиби Терещенків.

3D-реконструкція є одним із етапів реалізації грантового проєкту "Віртуальна 3D-реставрація зруйнованих пам'яток Житомирщини та встановлення стендів з їх доповненою реальністю", що фінансується за кошти фонду NED (Національного Фонду Демократії, США) в рамках проєкту ГО "Агентство з розвитку приватної ініціативи" Адвокати спадщини: підтримка і просування місцевих ініціативних груп молоді".

Також Рубрика інформувала, що Міністерство культури та інформаційної політики не надавало дозвіл на проведення робіт у садибі Терещенків в Києві, однак КМДА погодив проєкт реставрації будівлі.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: