fbpx
Сьогодні
Фото 11:48 09 Січ 2024

Рішення для відбудови: у Києві відремонтували притулок для жінок

У столиці завершили капітальний ремонт одного з притулків Київського міського центру гендерної рівності, запобігання та протидії насильству.

Про це повідомила заступниця голови Київської міської державної адміністрації Марина Хонда, пише Рубрика.

У чому проблема?

Екстремальна ситуація, в якій доводиться жити українцям, провокує збільшення випадків насильства в родинах.

Упродовж дев'яти місяців 2023-го року до Національної поліції України надійшло 216,2 тис. (2022 рік — 177,5 тис., 2021 рік — 239,8 тис.) заяв, повідомлень про вчинені правопорушення та інші події, пов'язані з домашнім насильством, з яких підтверджено насильство щодо жінок — 76,7%, щодо чоловіків — 20,2%, щодо дітей — 3,2 %. Таку статистику "Рубриці" надали в Управлінні моніторингу дотримання прав людини МВС України. 

На профілактичному обліку в Національній поліції України перебуває 100,3 тис. (2022 рік — 90,8 тис., 2021 рік — 88,3 тис.) дорослих осіб, схильних до вчинення домашнього насильства (кривдників).

Згідно зі статистикою, незмінною залишається тенденція, що жінки є найвразливішою категорією населення, яка страждає від домашнього насильства.

Докладніше про це читайте в статті Рубрики "Під час війни все тільки загострюється".

Яке рішення?

У Києві завершили капітальний ремонт одного з притулків Київського міського центру гендерної рівності, запобігання та протидії насильству.

Він пропрацював понад 20 років і потребував кардинальних змін.

Як це працює?

За словами заступниці голови Київської КМДА, у притулку відремонтували підлогу, замінили радіатори і міжкімнатні двері. Також замінили електричні мережі та пожежну сигналізацію. Провели капітальний ремонт стін і стелі.

"Жінки з немовлятами, котрі пережили насильство вдома, змушені були ховатися під час російських обстрілів у старому підвалі. Тож, завдяки субвенції, облаштували у притулку найпростіше укриття та замінили сходи", — поінформувала Хонда.

Фото: Фейсбук / Марина Хонда

Зазначається, що у цьому приміщенні одночасно зможуть проживати 12 жінок із дітьми.

Крім проживання, вони зможуть отримати:

  • психологічну підтримку,
  • юридичну допомогу.

"Притулки допомагають розірвати коло насильства. Ми створюємо належні умови для того, щоб розпочати все спочатку, аби постраждалі почувалися комфортно й не мали потреби повертатися до кривдника", — йдеться у повідомленні.

Фото: Фейсбук / Марина Хонда

Вона зауважила, що адреси притулків не розголошуються із міркувань безпеки.

Потрапити до них можна за направленням директорки КМЦ гендерної рівності, запобігання та протидії насильству.

Міська служба телефону довіри працює конфіденційно, безплатно та цілодобово за номерами:

  • 15-00 (зі стаціонарного)
  • 044-272-15-00 (із мобільного).

Нагадаємо, раніше ми писали, що в Україні створили дашборд "гарячих ліній" для постраждалих від домашнього насильства.

Окрім того, четвертого квітня у столиці відкрили перший в Україні тренінговий центр психологічної підтримки — Київський центр стресостійкості. "Рубрика" дізнавалася, як він працює і кому допоможе це рішення.

Загалом в Україні працюють уже 11 Центрів допомоги врятованим, які безкоштовно надають комплексну підтримку з різних питань.

"Рубрика" зібрала номери гарячої лінії для ветеранів, підлітків та постраждалих від насильства, за якими можуть допомогти впоратися з емоційним виснаженням та почуттями, що здаються сильнішими за вас самих.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: