fbpx
Сьогодні
Фото 16:22 05 Лис 2023

В Україні відкрили уже 11 Центрів допомоги врятованим: як працює це рішення

English version here

Фото: Телеграм / Олена Зеленська

Дружина Президента Олена Зеленська повідомила, що в Україні працюють уже 11 Центрів допомоги врятованим, які безкоштовно надають комплексну підтримку з різних питань.

Про це перша леді України повідомляє у Телеграмі, інформує Рубрика.

У чому проблема?

"Немає місця в нашій країні, у якому не було б людей, що зазнали насильства. І необов'язково фізичного. Коли через війну люди втрачають усе нажите, це насильство економічне. Коли вони змушені переїжджати й втрачають своє місце в житті, це насильство соціальне", – заявила Зеленська.

Як рішення?

В Україні працюють уже 11 Центрів допомоги врятованим, які безкоштовно надають комплексну підтримку з різних питань: від розміщення та гуманітарної допомоги до психологічної або правової допомоги.

Як це працює?

"Безумовно. Це один із принципів допомоги тим, хто постраждав від війни чи зазнав насильства. Бо ніхто не мусить надавати докази цього, щоб отримати підтримку, коли перебуває в найбільш вразливому стані", – наголосила перша леді.

Цим правилом керуються в Центрах допомоги врятованим, які створені, щоб допомагати долати травми війни.

Тут можна отримати комплексну підтримку з різних питань:

  • дізнатися про тимчасовий прихисток,
  • гуманітарну допомогу,
  • отримати кваліфіковану психологічну пітримку,
  • отримати правову підтримку.

"Торік я брала участь у відкритті Центру допомоги врятованим у Києві. Тоді таких центрів в Україні було лише чотири, однак на сьогодні їх уже 11 у різних регіонах", – зауважила дружина Президента.

Такі центри – це установи, створені з ініціативи Офісу віцепрем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції за сприяння урядової уповноваженої з питань гендерної політики та за підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і місцевих органів влади.

Адреси й контактні телефони центрів можна дізнатися на сайті UNFPA.

Уся допомога надається безкоштовно та конфіденційно.

Це важливо, наприклад, коли фахівці центрів працюють із постраждалими від сексуального насильства, адже далеко не всі згодні говорити про нього відверто, зазначила Зеленська.

За оцінками ООН, постраждалих від сексуального насильства під час війни в 10–20 разів більше, ніж за офіційними даними.

За словами Зеленської, жодне насильство не має залишитися поза увагою. І ніхто з постраждалих не повинен опинитися з його наслідками наодинці.

"Спільно зможемо не лише здолати ворога, але й загоїти рани – фізичні та психоемоційні, – які він лишає по собі", – наголосила вона.

Довідка

Зауважимо, що у Києві працюють по дві мобільні бригади Центру допомоги врятованим.

Вони працюють на лівому і правому берегах з 10 ранку до 20-ї вечора, якщо є виклики. Субота – теж робочий день, якщо є екстрений виїзд.

Нагадаємо, від катувань російських загарбників за період повномасштабної війни постраждали 75 українських дітей, більшість із них – у с. Ягідне Чернігівської області.

Як повідомлялось, у Херсонській області зафіксовано найбільше сексуальних злочинів російських військовослужбовців проти українців та українок, з 235 випадків по Україні 66 уже вдалося розкрити.

Також повідомлялось, що під час окупації Херсона представники російської федерації катували жінок в ізоляторах побиттям, електрострумом, водою, погрозами та приниженням.

Окрім того,  за  вісім місяців 2023 року в Україні правоохоронці зареєстрували понад 192 тисячі заяв про домашнє насильство.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: